Prikbord Initiatieven 2025
Uitvoeringsagenda Faro
Snel naar:
Meer informatie over Financiële regeling Uitvoeringsagenda Faro en het proces van aanvragen.
Faro maken we samen en in alle openheid. Op deze pagina kun je vanaf maart 2025 jouw ideeën en plannen delen voor het meer Faro maken van de erfgoedzorg, inbreng van anderen vragen en nieuwe partners zoeken. Je kunt dan ook op de initiatieven van anderen reageren.
Hoe werkt het?
Iedereen kan een initiatief nemen: erfgoedinstellingen, overheden, opleidingen, vrijwilligers, erfgoedgemeenschappen e.a. Stuur in het kort jouw initiatief in dat aansluit bij de Faro-werkwijze (zie Uitvoeringsagenda Faro Deel I) én doe bijvoorbeeld een oproep voor samenwerking om het initiatief een projectoverstijgende waarde voor de erfgoedzorg te kunnen geven. Alleen initiatieven die bijdragen aan het meer Faro maken van de bredere erfgoedzorgsector zijn bedoeld voor het prikbord. Initiatieven voor praktijkprojecten met een Faro-werkwijze die zich alleen richten op de eigen organisatie, omgeving of gemeenschap raden we aan bij andere rijks- of gemeentelijke subsidieregelingen naar projectsubsidie te zoeken.
Heb je een mogelijk initiatief, stuur dan een mailtje aan faro@cultureelerfgoed.nl met een korte omschrijving. Na plaatsing kunnen andere deelnemers reageren en helpen je initiatief aan te scherpen of juist te verbreden. Uiteindelijk kunnen alleen de via het platform gepresenteerde initiatieven in aanmerking komen voor financiering vanuit 'Faro-gelden'.
Lees ook op de pagina Financiële Regeling Uitvoeringsagenda Faro een toelichting op het aanvraagproces, de beoordelingscriteria en het beschikbare budget. En op deze pagina kun je, ter inspiratie, zien welke initiatieven in 2023 en 2024 een financiële bijdrage van de Uitvoeringsagenda Faro hebben gekregen.
Waarom dit prikbord?
Na de afronding van Uitvoeringsagenda Faro Deel I in december 2022 is in 2023 Deel II gestart. De RCE is door het ministerie van OCW gevraagd hier samen met het brede erfgoedveld van erfgoedinstellingen, overheden, opleidingen, vrijwilligers, erfgoedgemeenschappen e.a. vorm aan te geven. Staatssecretaris Gunay Uslu heeft een bedrag van 6 miljoen euro gereserveerd voor de periode 2023-2025. 4,5 miljoen daarvan is beschikbaar voor een regeling om aan het werk te gaan met Uitvoeringsagenda Faro Deel I. Daarin heeft het erfgoedveld opgetekend wat de betekenis van Faro is en hoe het veld de erfgoedzorg meer Faro wil maken.
Deze pagina op het Faro-platform vormt daarom een centraal punt in de volgende fase.
In vogelvlucht
- Op deze pagina kun je jouw Faro-initiatief kenbaar maken en een oproep doen voor samenwerking
- Het initiatief draagt bij aan het Faro maken van de bredere erfgoedzorgsector (zie criteria)
- Platform-leden kunnen feedback geven
- Deadline voor het plaatsen van een initiatief is 8 juli 2025
- Initiatieven worden collectief door het netwerk beoordeeld
- Deadline voor het inleveren van een uitgewerkt projectplan is 5 september 2025
- In februari 2026 kunnen de initiatieven uit deze derde en laatste ronde starten
Voorgestelde Faro-initiatieven 2025
Hieronder staan vanaf maart 2025 de door het erfgoedveld voorgestelde initiatieven.
Contact
Heb je vragen of opmerkingen over het delen van ideeën en concrete initiatieven? Stuur dan een e-mail naar m.linssen@cultureelerfgoed.nl of w.burggraaff@cultureelerfgoed.nl.