Initiatiefnemer: Hetty Laverman Berbée, stichting Tussen Vecht en Eem
Thema: Ondersteuning erfgoedparticipatie
Regionale Brainstorm Tussen Vecht en Eem van en door historische verenigingen/kringen over hun toekomstperspectief, met meedenkkracht van gerelateerde vrijwilligersorganisaties, gemeenten, historische archieven, onderwijsopleidingen, en mogelijk andere. Gezamenlijk een agenda opstellen voor de toekomst.
Aanleiding
Nogal wat lokale historische verenigingen/kringen hebben het moeilijk. Ze dreigen te verdwijnen omdat bestuursfuncties en vrijwilligersfuncties te weinig ingevuld worden en "jonge" aanwas vaak stagneert. En dat terwijl de ledenaantallen veelal gegroeid zijn.
Vanwege het (gedigitaliseerde) collectieve geheugen van deze organisaties over de lokale cultuurgeschiedenis, zou het verdwijnen ervan een enorme aderlating betekenen voor de samenleving en voor het lokale bestuur in het bijzonder. Er liggen kansen als de organisaties zich (nog) bewuster worden van hun "kapitaal" en hiermee de lokale samenleving helpen, bijvoorbeeld met kennis van de lokale geschiedkundige, cultuurhistorische situaties bij ruimtelijke ontwikkelingen, in het geschiedenisonderwijs en burgerschapskunde op scholen, in programma’s voor zingeving en verbondenheid.
Hoe kunnen deze organisaties meer partner van gemeenschappen en gemeenten worden? Gemeenten zouden op hun beurt de organisaties meer positie kunnen geven en wellicht (meer) financieel of facilitair ondersteunen.
Activiteit 1
Onderzoek onder Historische Verenigingen. Er zijn er ca. 800 in Nederland, met x aantal leden. We starten vanuit een regionale aanpak (met aanvulling van eerder onderzoek uit het land) naar wat hen bezighoudt, hoe het werkt, en waar oplossingen voor nodig zijn. Het onderzoek wordt voorbereid met lokale verenigingen samen met een relevante onderzoekdeskundige.
Als eerste wordt gedacht wordt aan thema’s als:
- Erfgoed in alle facetten oppakken, inclusief immaterieel erfgoed;
- Aantrekkelijker worden voor jongere generaties;
- Een rol spelen bij geschiedenis en burgerschapskundeonderwijs kinderen en volwassenen;
- Sociale functie, zingeving (verbonden voelen met gemeenschap, inzet talenten-passie-ervaring);
- Hulp of faculteiten bieden aan nieuwe initiatieven die erfgoedcultuurgeschiedenis raken;
- Kansen om kennis en ervaring in te zetten voor lokale vragen en vraagstukken;
- Samenwerkingsverbanden tussen lokale organisaties onderling en regionaal tussen verschillende kringen.
Activiteit 2
Een landelijke netwerkdag organiseren waarvoor alle 800 kringen breed worden uitgenodigd. Resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd. Ook is aandacht voor eerder gedaan relevant regionaal-provinciaal onderzoek. De resultaten worden vervolgens in workshopvorm verder uitgewerkt. Doel: opstellen van een gezamenlijke visie op het belang van historische verenigingen/kringen, hoe gemeenschappen en gemeenten dit belang kunnen ondersteunen en op welke gebieden ze een bijdrage kunnen vragen van historische verenigingen/kringen.
Activiteit 3
Verslag/manifest/voorlichting voor gemeenten en gemeenschappen.
(Mogelijke) samenwerkingspartners:
- KNHG ( Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap)
- RUG (geschiedenis en onderwijs) en via hen aankomend promovendus
- Historische archieven
- Omgevingseducatie OGVE
- Steunpunten erfgoed
- Genealogiekoepel CBG (Centrum voor familieonderzoek)
- IVN - natuur
Aansluiten Faro-kernwaarden:
- Participatie: dat moet blijken uit de aanpak en uitwerking, speerpunten en werken in netwerken
- Breed erfgoedbegrip: kennis van burgers op waarde schatten
- Verbinding met kwaliteiten van de leefomgeving
- Verbinding met sociaal domein
Oproep
Voor het welslagen van dit initiatief is een brede basis van belang. Welke clusters van historische verenigingen en/of samenwerkingspartners willen zich aansluiten zodat we het initiatief gezamenlijk kunnen indienen?
Hetty Laverman Berbée
Lid bestuur netwerk regionaal netwerk geschiedenis, cultuurhistorie stichting Tussen Vecht en Eem,
www.tussenvechteneem.nl/organisatie
M. 06-23618314
E. h.m.lavermanberbee@gmail.com