Faro voor gemeenten
Voor gemeenten en provincies is het waardevol om op de Faro-manier te werken. Het bevordert een actieve betrokkenheid van inwoners bij hun omgeving en zorgt voor een duurzame relatie tussen burger en overheid. Samen werken aan erfgoed helpt bij het halen van beleidsdoelen. Denk aan de ontsluiting en instandhouding van erfgoed, leefbaarheid, wijkverbetering, arbeidsparticipatie en integratie.
Maar hoe werk je nu 'Faro'? In de praktijk komt het neer op het vormgeven van de drie kernwaarden in het verdrag: meedoen, openstaan en verbinden. Op deze pagina staan handvatten, voorbeelden van gemeenten en een lerend netwerk om je (verder) op weg te helpen.
NB De pagina is nog in opbouw, de komende tijd voegen we onderdelen toe. (laatste update 7-11-2024)
Het Verdrag van Faro voor gemeenten - animatie
nvt
Download hier de Faro-wegwijzer
Concreet aan de slag met het Verdrag van Faro? In de Faro-wegwijzer, staan handvatten, voorbeelden van gemeenten en een lerend netwerk om je (verder) op weg te helpen. Het document is een interactieve pdf.
Praktijkvoorbeelden gezocht
Weet je voorbeelden van gemeenten of provincies die de Faro-principes in praktijk hebben gebracht? Dan horen we dit graag. Stuur een mail naar: faro@cultureelerfgoed.nl.
Praktijkvoorbeelden
nvt
Herziening verwachtingskaart Alkmaar
Gemeenten moeten in hun omgevingsplannen rekening moeten houden met archeologisch erfgoed. Dit doen ze door het opstellen van een verwachtingskaart, die regelmatig geüpdate wordt. De nieuwste herziening in Alkmaar was nodig omdat de vorige kaart uit 2016 dateerde en nieuwe gegevens kwamen. Daarbij werd niet alleen gebruikgemaakt van wetenschappelijke bronnen, maar ook van de kennis van inwoners en amateurhistorici, wat nieuwe inzichten opleverde over onbekende archeologische gebieden, zoals vroegmiddeleeuwse bewoning in een voorheen onopgemerkt gebied. De volgende stap is het opstellen van een nieuwe archeologische onderzoeksagenda, waarin ook vragen van inwoners worden meegenomen. De samenwerking versterkt de relatie tussen bewoners en hun erfgoed, wat kan bijdragen aan een grotere betrokkenheid en identiteit van het gebied. Het project in Alkmaar wordt gezien als een voorbeeld voor andere gemeenten die met bewoners willen samenwerken aan erfgoedbeheer.
Gebiedspaspoort Laag-Soeren
De gemeente Rheden, waaronder het dorp Laag-Soeren valt, zet zich in om het cultuurhistorische en landschappelijke erfgoed van het gebied te behouden en ontwikkelen. Om dit te realiseren, zijn inwoners nauw betrokken via gebiedstafels waar zij ideeën en zorgen kunnen delen over onderwerpen als toerisme en duurzaamheid. Hieruit kwamen tien "gouden ambities" voort die zijn vastgelegd in een gebiedspaspoort. Dit is een inspiratiedocument dat de richting voor toekomstige ontwikkelingen aangeeft en sterke betrokkenheid van de lokale gemeenschap waarborgt en als basis kan dienen voor het omgevingsplan.
Erfgoedvisie gemeente Tholen
Tholen lanceerde in 2021 de erfgoedvisie "Trots op Tholen" om samenhang te brengen in het rijke erfgoed van het eiland. Deze visie is ontwikkeld i.s.m. Erfgoed Zeeland en met actieve betrokkenheid van de lokale gemeenschap en richt zich op participatie en concrete projecten om het erfgoed levend te houden. Ook wordt een nieuw erfgoedplatform opgericht, een samenwerkingsverband voor iedereen op Tholen die met erfgoed bezig is. Het platform moet een onafhankelijke, belangrijke gesprekspartner worden in het gemeentelijke erfgoedbeleid.
Lees meer
Höfke van Sint Antonius in Heerlen
Op initiatief van buurtbewoners krijgt de kloostertuin "Höfke van Sint Antonius" in Heerlen, een overblijfsel van het Limburgse mijnverleden, een nieuw leven. Het gebied, dat ooit een sociale en religieuze functie had voor mijnwerkersgemeenschappen, raakte verwaarloosd na de mijnsluitingen in 1974. In 2018 werd Stichting Höfke van Sint Antonius opgericht, dat van de gemeente alle vrijheid krijgt. Vrijwilligers knappen de kapel, statiehuisjes en toegangspoort op en richten de tuin in als ontmoetingsplek met fruitbomen en pluktuinen, ondersteund door educatieve en gemeenschapsactiviteiten.
Erfgoedlijnen Zuid-Holland
Via zeven historische erfgoedlijnen met een gezamenlijk verhaal over de geschiedenis van Zuid-Holland, nodigt de provincie eigenaren van erfgoed, gemeenten, musea, stichtingen, ondernemers en inwoners uit om mee te denken over hoe zij met het erfgoed in de provincie om willen gaan. Elke erfgoedlijn heeft een erfgoedtafel waar projectleiders en betrokkenen ideeën uitwisselen om erfgoed beter beleefbaar en toegankelijk te maken. De provincie ondersteunt initiatieven financieel en praktisch, zoals een project voor het behoud van moestuinen en fruitmuren in de Landgoederenzone.
Erfgoedplatform Apeldoorn
In Apeldoorn werken negentien organisaties samen binnen het Erfgoedplatform Apeldoorn, dat in 2013 is opgericht. Het platform bevordert de samenwerking tussen vrijwilligers en professionals om de aandacht voor Apeldoorns cultureel erfgoed te vergroten. De kracht van het platform ligt in de bundeling van expertise en het gezamenlijk opstellen van een jaarprogramma. Het platform omvat diverse organisaties, zoals de Archeologische Werkgroep, het Vertelgenootschap en Stichting Indisch Erfgoed, wat leidt tot nieuwe samenwerkingsverbanden en activiteiten.
Singelpark Leiden
Het Singelpark in Leiden is een burgerinitiatief dat de historische singels nieuw leven inblaast. Inwoners en andere partijen namen het initiatief om de losse singels te verbinden tot een park voor en door bewoners. In 2012 werd de Stichting Vrienden van het Singelpark opgericht, waarbij duizenden Leidenaren zich vrijwillig inzetten voor de realisatie en het onderhoud van het park. Het Singelpark laat zien dat burgers de overheid op een goede manier kunnen uitdagen en illustreert hoe burgerinitiatieven tot succesvolle, breed gedragen resultaten leiden en burgers actief betrokken blijven bij hun erfgoed.
Polder Mastenbroek in Zwolle e.o.
Polder Mastenbroek ligt tussen de IJssel en het Zwarte Water en is rond 1363 ontstaan. Er hebben altijd boeren in de polder gewoond en gevochten tegen de wateroverlast van de Zuiderzee en omliggende rivieren. Toen Zwolle in 1995 de VINEX-locatie Stadshagen wilde ontwikkelen, kwamen polderbewoners in opstand om verdere verstedelijking tegen te gaan. Dit leidde tot de oprichting van Stichting Polderbelangen Mastenbroek die zich richtte op het behoud van de natuur en het landschap. De polder werd in 1999 erkend als cultuurhistorisch waardevol gebied wat de prioriteit voor natuurbehoud versterkte. In 2005 werd Mastenbroek onderdeel van het Nationaal Landschap IJsseldelta.
Buurtboerderij Fronik in Zaandam
De Fronik Buurtboerderij in Zaandam is een historische hoeve die altijd een belangrijke ontmoetingsplek is geweest voor de buurt. Nadat de laatste boer vertrok, zetten bewoners zich in om de functie en sfeer van de boerderij te behouden. Om verval te voorkomen, hielpen buurtbewoners met het onderhoud en de verzorging van de dieren. De gemeenteraad wilde de boerderij tot monument verklaren, maar de bewoners vreesden dat dit de sociale functie zou beperken. Momenteel biedt de boerderij onderdak aan jongvolwassenen met autisme die begeleid worden en in contact komen met buurtbewoners.
Publicaties
Nvt
Erfgoedparticipatie-labs voor ambtenaren
In het voorjaar van 2024 heeft de ErfgoedAcademie twee erfgoedparticipatie-labs begeleid, speciaal voor medewerkers van gemeenten en provincies. De 26 deelnemende ambtenaren kwamen samen in meerdere bijeenkomsten om inspiratie op te doen uit praktijkvoorbeelden, te leren van verschillende spelers in het participatiespeelveld en kennis uit te wisselen.
In het boekje 'Erfgoedparticipatie-labs voor ambtenaren' hebben de deelnemers vastgelegd wat ze hebben gedaan en geleerd. Laat je inspireren door hun inzichten, ervaringen en tips.