Financiële Regeling Uitvoeringsagenda Faro
Op deze pagina vind je meer informatie over de financiële regeling voor de Uitvoeringsagenda Faro en het proces van aanvragen. Deze regeling is bedoeld voor het erfgoedveld om het functioneren van de erfgoedzorg meer in overeenstemming te brengen met de Faro-principes. Het gaat om initiatieven die voor de toekomst van erfgoedzorg en -beleid het verschil willen maken. De Uitvoeringsagenda Faro Deel I vormt daarbij de inhoudelijke leidraad. Het proces van aanvragen kenmerkt zich door een hoge mate van openheid. Het erfgoedveld heeft een actieve rol in de besluitvorming.
Voor wie
Iedereen kan een plan voor een Faro-initiatief op dit platform delen: een (erfgoed)organisatie, een stichting of vereniging, een (rijks)overheid, een (erfgoed)gemeenschap, een bedrijf, meerdere initiatiefnemers, etc. Ben je een eenling met een goed idee? Zoek hier dan partners, want Faro gaat over samenwerking.
Een financiële bijdrage kan worden verstrekt in de vorm van een subsidie voor niet-overheden of een uitkering/interne overboeking voor (rijks)overheden. Omdat in het Hoofdlijnenakkoord is opgenomen dat Specifieke Uitkeringen worden afgeschaft, zijn we op dit moment aan het onderzoeken hoe we overheden nog wel een financiële bijdrage kunnen geven.
Voor wat
Iedereen kan morgen aan de slag met Faro in de eigen (werk)omgeving, maar voor echte veranderingen zijn ook aanpassingen nodig in de organisatie en het functioneren van de erfgoedzorg en het erfgoedbeleid; in het systeem zogezegd. Daarover gaat de Uitvoeringsagenda Faro. Initiatieven moeten het doel hebben om de organisatie en werking van de erfgoedzorg meer Faro te maken.
Een initiatief voor de Uitvoeringsagenda moet daarnaast inhoudelijk aansluiten bij de drie richtinggevende principes en de door het erfgoedveld geformuleerde ambities in de zestien thema’s in de Uitvoeringsagenda Faro Deel 1. Daarin heeft het erfgoedveld immers opgeschreven hoe het invulling wil geven aan het Verdrag van Faro in Nederland.
Lees hier meer over de beoordeling van de initiatieven. Op het 'prikbord' kun je lezen hoe initiatieven kunnen worden aangedragen (het prikbord voor de ronde van 2025 zal in maart openen).
Initiatieven met een Faro-werkwijze die zich alleen richten op de eigen organisatie, omgeving of gemeenschap raden we aan bij andere rijks- of gemeentelijke subsidieregelingen naar projectsubsidie te zoeken.
Voor elkaar
Het delen van ervaringen en kennis binnen het Faro-netwerk is belangrijk. Neem dat dus altijd mee in je plan.
Hoeveel
Voor de Faro-regeling was in de eerste aanvraagperiode (2023) 1,3 miljoen euro beschikbaar. Voor de ronde van 2024 was 1,5 miljoen beschikbaar. Voor een derde aanvraagperiode (2025) is vooralsnog 2 miljoen gereserveerd. Bij de toekenning van de gelden wordt naast inhoudelijke kwaliteit gelet op spreiding over de thema’s in de Uitvoeringsagenda. Hier kun je lezen hoe de budgetten zijn verdeeld over de verschillende thema's.
Er geldt geen minimum of maximum voor een aanvraag. We vertrouwen er op dat we met elkaar alleen vragen wat ook echt nodig is en belastinggeld zinvol willen besteden.
Meer informatie
De financiële regeling voor de Faro Uitvoeringsagenda is na te lezen in de Staatscourant. Hoewel de regeling zich richt op subsidieverstrekking is het ook voor overheden mogelijk een financiële bijdrage te krijgen voor een Faro-initiatief.
Hulp nodig?
Het Faro-Team van de RCE biedt ondersteuning waar nodig. Hiervoor kun je een mailtje sturen naar faro@cultureelerfgoed.nl.
Proces van aanvragen in 6 stappen
jul 2023 | in Regeling Uitvoeringsagenda Far
De Uitvoeringsagenda Faro is opgesteld door en voor het erfgoedveld. Die lijn van ‘samen doen’ in ‘alle openheid’ kenmerkt ook de manier waarop aanvragen kunnen worden ingediend om de ideeën in de Uitvoeringsagenda verder uit te werken. Het proces van aanvragen kent 6 stappen:
- ideevorming
- planuitwerking
- intervisie en waardering
- prioritering en opstellen voorstel selectielijst
- besluitvorming
- indienen definitieve aanvragen
Planning derde aanvraagperiode (2025)
2 dec | in Regeling Uitvoeringsagenda Far
Hieronder staat de planning voor de aanvraagperiode 2025. Elders staat een toelichting op het proces.
- Online informatiebijeenkomsten: donderdag 13 februari, woensdag 12 maart, dinsdag 15 april 2025
- Kenbaar maken initiatieven: vanaf maart 2025 t/m 8 juli 2025
- Netwerkbijeenkomst met andere potentiële initiatiefnemers: 17 juni 2025
- Uitwerken in definitief activiteitenplan en -begroting: t/m 5 september 2025 (NB: tot medio augustus is het mogelijk de begroting vooraf te laten beoordelen)
- Online waarderen initiatieven: 19 september t/m 9 oktober 2025
- Presentatie aan het Faro-netwerk en de begeleidingsgroep: 9 oktober 2025
- Besluitvorming: oktober, november 2025
- Formele aanvragen indienen voor geselecteerde initiatieven: begin december 2025. Vanaf moment van indienen kunnen initiatieven van start.
- Toekenning en uitbetaling subsidie: februari 2026 (uitkeringen duren langer)
Criteria en beoordeling initiatieven
jul 2023 | in Regeling Uitvoeringsagenda Far
Of een initiatief in aanmerking komt voor een financiële bijdrage hangt af van de inhoudelijke kwaliteit én van de budgettaire mogelijkheden. De criteria voor de inhoudelijke beoordeling staan hieronder vermeld. De budgettaire beoordeling gaat over de verdeling van de financiële initiatieven over de verschillende Faro-thema’s.
Begeleidingsgroep 2024
jul 2023 | in Regeling Uitvoeringsagenda Far
De Regeling financiële ondersteuning Uitvoeringsagenda Faro sluit aan op een door de RCE gefaciliteerd proces waarin potentiële initiatiefnemers en betrokkenen in het erfgoedveld in gezamenlijkheid de initiatieven kunnen wegen. Een onderdeel van het beoordelingsproces is dat een onafhankelijke begeleidingsgroep een prioritering van de initiatieven maakt. In 2024 bestond de begeleidingsgroep uit Marco van Vulpen, Bibi Silvertant, Lilian Grootswagers en Halima el Hajoui-Özen. Voor de ronde in 2025 zal een nieuwe begeleidingsgroep worden samengesteld.
Formulieren Financiële regeling Faro Uitvoeringsagenda
Voor het uitwerken van een idee naar een project met begroting zijn formats beschikbaar. Dit zijn meteen ook dezelfde formulieren die gebruikt moeten worden voor het indienen van een definitieve aanvraag . Zo voorkomen we dubbel werk. Ook maakt het de beoordeling van de plannen makkelijker als iedereen dezelfde formats gebruikt. Op 1 mei 2024 zijn de formats geactualiseerd.
De verdeling van het geld
feb 2024 | in Regeling Uitvoeringsagenda Far
Voor de Uitvoeringsagenda Faro is 4,8 miljoen beschikbaar voor een financiële regeling. Dit budget is verdeeld over verschillende indieningsrondes én over de thema’s in de Faro Uitvoeringsagenda. |
Heb je een vraag over de Financiële Regeling Uitvoeringsagenda Faro? Stel hem hier. Of stuur een mail naar faro@cultureelerfgoed.nl.
Er is een infographic die beknopt uitlegt hoe erfgoedpartijen aan de slag kunnen met de Faro Uitvoeringsagenda. Klik hier voor meer informatie.