Platform Faro
Samenwerken aan de Faro Uitvoeringsagenda
Op dit platform kan iedereen die betrokken is bij cultureel erfgoed meepraten over het Verdrag van Faro en het proces naar ondertekening. Dit is een proces van, door en voor het brede erfgoedveld.
De afgelopen jaren is verkend hoe Nederland uitvoering kan geven aan het Faro-verdrag van de Raad van Europa. Deze verkenningsfase is onlangs afgerond. In de Uitvoeringsagenda Faro geeft het erfgoedveld aan hoe naar het verdrag wordt gekeken en welke ambities er zijn. De agenda is het startpunt van een volgende fase. Het erfgoedveld gaat aan de slag met de ambities. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een ondersteunende rol en brengt op dit platform alles en iedereen samen.
Het Verdrag van Faro is een uitwerking van Artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het benadrukt de maatschappelijke en verbindende waarde van cultureel erfgoed, en het belang van betrokkenheid en deelname door de samenleving. Niet het erfgoed zelf, maar de mens en menselijke waarden staan centraal.
Uitvoeringsagenda Faro overhandigd
“Cultureel erfgoed krijgt pas waarde als mensen het tot leven brengen.” Met die woorden onderstreepte BarberaWolfensberger het belang van het Faro-denken dat de mens centraal stelt binnen de erfgoedzorg. De directeur-generaal van Cultuur en Media van het ministerie van OCW ontving op woensdag 21 december het eerste exemplaar van de Uitvoeringsagenda Faro waarin het erfgoedveld heeft opgetekend wat het belangrijk vindt aan het Verdrag van Faro en hoe het daar invulling aan wil geven. De agenda werd haar aangeboden door Marielle Hendriks, directeur van Erfgoedhuis Zuid-Holland, en Martine van Lier, tot voor kort voorzitter van de Federatie Instandhouding Monumenten. Zij overhandigden ook een intentieverklaring waarin ruim tachtig koepelorganisaties, erfgoedinstellingen, opleidingen en personen hun steun betuigen voor de ondertekening van het Verdrag van Faro door Nederland.
Waardering
Barbera Wolfensberger sprak haar waardering uit voor de gezamenlijkheid waarin het erfgoedveld zich inzet om met Faro aan de slag te gaan. “We hebben soms een verdeeld veld, maar als het er toe doet, zoals met Faro, trekken we samen op.” Uit naam van de staatssecretaris liet zij weten de ontwikkelingen positief te ondersteunen. In de Meerjarenbrief Cultuur heeft de staatssecretaris hiervoor een bedrag van 6 miljoen euro gereserveerd.
De Uitvoeringsagenda Faro is opgesteld in gezamenlijkheid met heel veel organisaties en mensen die met elkaar het erfgoedveld maken. Deel I bestaat uit een missie en een visie op de betekenis van het Faro-gedachtegoed voor het Nederlandse erfgoedveld. De missie en visie zijn uitgewerkt in 5 basisregels, 16 strategische thema's en beleidskansen die tijdens de reis zijn aangedragen door het erfgoedveld. Deel II moet de komende jaren gestalte krijgen in de vorm van concrete initiatieven die Faro duurzaam inbedden in de erfgoedzorg.
Foto's: Jeronimus van Pelt
Lees en reageer op de uitwerking van thema's in de Uitvoeringsagenda
Faro krijgt een vervolg
Zoveel is zeker. Faro krijgt een vervolg met de Uitvoeringsagenda Faro als leidraad. Maar het reisschema voor deze nieuwe fase staat nog niet vast. Het Faro-team van de RCE is door het ministerie van OCE gevraagd hierover mee te denken. Dat doen we niet alleen. Na afloop van de overhandiging van de Uitvoeringsagenda Faro hebben we de gelegenheid meteen te baat genomen om de aanwezigen uit het brede erfgoedveld feedback te vragen op eerste ideeën over de opgaven voor de komende jaren, de uitgangspunten voor het proces, over de manier waarop de beschikbare middelen de juiste bestemming kunnen vinden, etc. We zullen ook de komende maanden die afstemming blijven zoeken en op het platform hierover berichten.
Oproep
Daarnaast roepen we iedereen op alvast na te denken over initiatieven om concreet invulling te geven aan de ambities in de Uitvoeringsagenda Faro: zet de denkpet op, zoek partners om mee samen te werken, kijk naar financieringsmogelijkheden, etc. De staatssecretaris zal in het voorjaar 2023 reageren op de Uitvoeringsagenda en aangeven hoe zij het vervolg van het Faro-traject in de komende jaren ziet. Laten wij zorgen dat we dan al in de startblokken staan.
Een visie op Faro
Wat betekent het Verdrag van Faro? Het brede erfgoedveld geeft zijn visie op Faro in de Uitvoeringsagenda Faro. De betekenis van het Verdrag van Faro voor het Nederlandse erfgoedveld concentreert zich rond drie speerpunten: 1. Participatie, 2. Breed erfgoedbegrip, 3 Erfgoed als middel. Maar ook in andere documenten staan interessante bespiegelingen en perspectieven.
Waar wordt over gepraat?
Op dit platform zijn diverse gesprekken gaande. Bekijk hier de laatste reacties en input.
Hoe kun je bijdragen?
Op dit platform informeren we je over de totstandkoming van de Faro uitvoeringsagenda. Hoe wil het erfgoedveld zelf invulling geven aan het Verdrag van Faro? Om hier zicht op te krijgen is dit platform gerealiseerd. Tijdens gesprekken met het veld zijn thema's boven komen drijven. Deze thema's vormen de basis voor de agenda. Elk thema heeft een eigen werkomgeving. Hier kun je ook reageren op ambities en voorstellen doen. Nog niet geregistreerd? Dat kan via de 'registreer' knop rechtsboven.
Vragen? Stel ze aan
Samenvatting Faro-onderzoek 'Samen leren door te doen'
Erfgoed heeft een maatschappelijke en verbindende waarde voor de samenleving en alle burgers kunnen daaraan bijdragen. Dat is het uitgangspunt van het Verdrag van Faro. Wat zijn tot op heden de ervaringen met erfgoedparticipatie? En wat kunnen we daarvan leren? 99 interviews met mensen in het veld geven inzicht in hoe erfgoedprofessionals, erfgoedinstellingen en overheden volgens Faro kunnen werken.