Platform Faro
Samenwerken aan de Faro Uitvoeringsagenda 

Hier informeren we iedereen die betrokken is bij cultureel erfgoed over de totstandkoming van de Faro uitvoeringsagenda. Met de agenda, opgesteld op basis van input vanuit de sector,  doen we voorstellen hoe we in Nederland aan het Verdrag van Faro (Raad van Europa) uitvoering kunnen geven. De RCE faciliteert de gesprekken en is penvoerder voor de agenda. Op dit platform komt alles samen en kan er gereageerd worden op opgestelde ambities en voorstellen. 

Het Verdrag van Faro  is een uitwerking van Artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en benadrukt de maatschappelijke en verbindende waarde van cultureel erfgoed, en het belang van betrokkenheid en deelname door de samenleving. Niet het erfgoed zelf, maar de mens en menselijke waarden staan daarbij centraal. Met de Faro uitvoeringsagenda geven we als sector aan hoe we  vorm willen geven aan dit verdrag. Concreet: welke ambities leven er in het erfgoedveld en wat is daarvoor nodig? Dit ambitiedocument bieden we aan bij de Staatssecretaris van Cultuur in het kader van de ondertekening en implementatie van het Verdrag van Faro.

Lees en reageer op de uitwerking van thema's in de uitvoeringsagenda

Waar wordt over gepraat?

Op dit platform zijn diverse gesprekken gaande. Bekijk hier de laatste reacties en input. 

Naar werkwijzen en methoden
Binnenkort online: Omgevingswet
Binnenkort online: Meerstemmigheid

Als penvoerder van de uitvoeringsagenda heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in concept een visie opgesteld op de betekenis van het Verdrag van Faro voor het Nederlandse erfgoedveld die zich concentreert rond drie speerpunten: 1. Participatie, 2. Breed erfgoedbegrip, 3 Erfgoed als middel. Alle voorgaande gesprekken, onderzoeken, verkenningen en experimentele praktijken vormden daarvoor de input. Je kunt de conceptvisie in onderstaande bijdrage lezen en hierop reageren.

Hoe kun je bijdragen?

Op dit platform informeren we je over de totstandkoming van de Faro uitvoeringsagenda. Hoe wil het erfgoedveld zelf invulling geven aan het Verdrag van Faro? Om hier zicht op te krijgen is dit platform gerealiseerd. Tijdens gesprekken met het veld zijn thema's boven komen drijven. Deze thema's vormen de basis voor de agenda. Elk thema heeft een eigen werkomgeving. Hier kun je ook reageren op ambities en  voorstellen doen. Nog niet geregistreerd? Dat kan via de 'registreer' knop rechtsboven. 

Agenda

jul 2022
MaDiWoDoVrZaZo
27282930

1

23
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031