Maak kennis met de begeleidingsgroep 2025

  • 7 mei
  • Faro-team
  • 72
Faro-team
Voor iedereen


Mirjam Blott, Hans van de Bunte, Yvette Kopijn en Wim Sprengers vormen voor de initiatievenronde van 2025 de begeleidingsgroep. Zij stellen de selectielijst op van de initiatieven die in aanmerking komen voor een financiële bijdrage. De begeleidingsgroep hanteert de selectiecriteria en laat zich daarin vooral leiden door de inhoudelijke argumenten die online (prikbord) en op de netwerkbijeenkomst (7 oktober 2025) vanuit het erfgoedveld worden aangedragen. Naast de inhoudelijke beoordeling wordt de selectielijst ook bepaald door de beschikbare budgetten. De lijst wordt uiteindelijk ter besluitvorming voorgelegd aan de minister van OCW. Hieronder stellen we de groepsleden voor.

Mirjam Blott
Mirjam Blott studeerde kunstgeschiedenis en werkte jarenlang in de museumwereld. In 2004 startte zij haar eigen bureau: De Culturele Zaak. Vanuit daar ontwikkelt zij concepten, strategieën, visies, beleid en projecten op het gebied van cultuur en erfgoed. Als senior adviseur en projectleider hecht zij veel waarde aan betrokkenheid, draagvlak, eigenaarschap en verbinding binnen het hele speelveld. Daarnaast is Mirjam opgeleid als coach en mediator en bekleedt zij verschillende toezichthoudende functies.

Hans van de Bunte
Hans van de Bunte is een ervaren erfgoedmanager en curator met oog voor een breed publiek en veel ervaring in publieksparticipatie, o.a. als directeur Museumgroep Leiden, Hoofd Publiek en Presentatie Tropenmuseum Amsterdam en bestuurslid van de Stichting Associatie Culturele Marketing & Communicatie. Hans heeft een afgeronde Masters Kunst- en Kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 2014 tot 2020 leidde hij de realisatie van het Borneo Cultures Museum in Kuching. Sinds zijn terugkomst in Nederland zet hij zijn expertise in via JJ Curation & Well-being. Zo kan hij ook tijd vrijmaken voor zijn gezin en onderzoeksprojecten in Zuidoost Azië. Momenteel ondersteunt Hans als bestuurslid van het Internationaal Comité van Museum Management (ICOM-INTERCOM) de wereldwijde museumprofessie, is hij lid van de Raad van Toezicht van Dutch Culture en directeur-bestuurder a.i. bij Museum De Voorde in Zoetermeer. Dankzij een Farosubsidie in 2024 is onder zijn leiding de streekhistorische collectie van het museum participatief ontzameld met behoud van een collectie objecten voor de stad als Onvervreemdbaar Zoetermeers Erfgoed.

Yvette Kopijn
Yvette Kopijn (Aruba, 1966) is onderzoeker, oral historian en erfgoedspecialist. Zij houdt zich bezig met het zichtbaar maken van verborgen levensverhalen en geschiedenissen van Nederlanders met een (koloniale) migratieachtergrond, met het doel om de betrokken gemeenschappen van binnenuit te versterken en ruimte te geven aan hun verhalen en ervaringen.

Yvette opereert zowel binnen als buiten de universiteit en probeert deze werelden met elkaar te verbinden. Onlangs promoveerde Yvette op het proefschrift ‘Door Vrouwen Gedragen - Levensverhalen van drie generaties Javaans-Surinaamse vrouwen’ (LM Publ. 2025). Daarbij zet ze Oral History in als tool om te komen tot een inclusievere geschiedschrijving waarin ieders verhaal telt, dus ook dat van gemeenschappen van kleur. Buiten de universiteit legde Yvette de levensverhalen neer in twee publicaties: Stille Passanten (2008) en Antara Nusa (2018), waarin ze de levensverhalen vastlegde van Javaans-Surinaamse ouderen resp. ouderen uit Indië/Indonesië.

Yvette is de drijvende kracht achter Tracing Your Roots: een programma waarin zij jongeren met wortels in Indië/Indonesië begeleidt in de ontdekkingsreis naar hun roots. Het programma stimuleert een dialoog binnen families, waardoor het zwijgen doorbroken wordt en onontdekte verhalen en geschiedenissen alsnog gedeeld kunnen worden tussen generaties. Daarnaast organiseert ze regelmatig verhalensalons, waarin verschillende gemeenschappen verhalen onder elkaar uitwisselen, en verzorgt ze oral history trainingen, zodat ze haar kennis en expertise kan delen gemeenschappen van kleur die hun eigen geschiedenis langs mondelinge bronnen willen vastleggen. Voor meer informatie, zie: www.verhalenoverleven.org.

Wim Sprengers
Wim Sprengers werkt als erfgoedadviseur bij ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Hier adviseert Wim over erfgoed in de brede zin van het woord: archeologie, cultuurhistorie, landschap, ruimtelijke kwaliteit en andere thema's. Hij houdt zich onder andere bezig met internationale projecten, beleidsadvies- en evaluaties, kerkenvisies en onderzoeken voor overheden en marktpartijen. Wim is als vrijwilliger actief bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland (monumentenwerkgroep) en sinds kort bij de Bibliotheek IJmond-Noord (lid RvT). Eerder was hij vicevoorzitter van de European Students' Association for Cultural Heritage (ESACH) en lid van Europa Nostra. In het verleden werkte hij voor de Groene Grachten en was hij actief in de museumwereld (o.a. Amsterdam Museum, Scheepvaartmuseum en Forteiland Pampus).