Tijdmachines verbinden mensen met hun omgeving

  • 7 uur geleden
  • Elsbeth Kwant
  • 19
  • Faro-team
Elsbeth Kwant
Prikbord 2025
  • Faro-team


Foto: ©Gemeente Amsterdam

Initiatiefnemer: Hilversum Time Machine (i.o.), Gouda Time Machine, Utrecht Time Machine, Amsterdam Time Machine
Thema: Digitaal erfgoed

Verbinding met omgeving
Mensen voelen zich vaak sterk verbonden met de omgeving waarin ze wonen en de geschiedenis daarvan. Ze vinden het interessant om erover te leren, maar ook om hun eigen verhalen te vertellen. De vier Time Machines die actief zijn in hun stad, ervaren deze behoefte geregeld. Zo vertelde de Amsterdam Time Machine op de ring over de 'homepage van je huis' en vroegen mensen of ze ook hun eigen foto's daaraan konden toevoegen. In Hilversum is er een groep vrijwilligers die een grafisch atelier runt, dat allerlei erfgoedmateriaal van ontwerpers en drukkerijen bezit en dat graag zou digitaliseren op een makkelijke manier. In Utrecht zijn de vrijwilligers van OUD Utrecht, Museum Van Zuilen en het Utrechts Geveltekenfonds geïnteresseerd om zo bij te dragen en in Gouda deelt de historische vereniging momenteel vooral informatie via Facebook. Zij zouden graag bereid zijn dat aan een lokale Tijdmachine te koppelen als het daarmee laagdrempeliger en duurzamer toegankelijk is.

Time Machines
Om voor deze uitdaging in Gouda, Hilversum, Amsterdam, Utrecht een oplossing te bieden willen we een begin maken met het participatief maken van de vier lokale Time Machines in deze steden. Daarmee bouwen we ook voort op het werk dat al in het Faro 2024 traject van AEZEL is gedaan en betrekken we hen bij de samenwerking. We maken ook gebruik van de expertise van bijvoorbeeld Colonial Collections, waarin ervaringen zijn opgedaan met het aanvullen van erfgoedinformatie voor een specifieke gemeenschap.

De vijf Time Machines verschillen van elkaar: Gouda komt voort uit het streekarchief en de historische vereniging, Hilversum is een burgerinitiatief, Amsterdam heeft een academische basis, Utrecht universiteit en streekarchief en vrijwilligers, Limburg vrijwilligers, erfgoedinstellingen en provincie. We willen graag leren van elkaars expertise en elkaars technologie hergebruiken om meer mensen mee te kunnen laten doen.

We willen dit werk ook uitdragen in de verschillende netwerken waarin we actief zijn: uiteraard onze lokale (erfgoed)gemeenschappen, maar ook de netwerken van Time Machines Europe, Europeana en die van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Toegevoegde waarde
De Time Machines willen geschiedenis relevant maken voor de inwoners van hun steden/omgevingen. We willen bestaande tijdmachines participatiever maken door de mogelijkheid te creëren foto's te delen of te taggen. Dit project creëert een publieksvriendelijke en visueel aantrekkelijke interactie-omgeving (we denken aan een annotatieomgeving, zoals die nu in demo door het Netwerk Digitaal Erfgoed wordt gehost). We verkennen in dit project wat de meest laagdrempelige en beheersbare oplossing is, zowel aan de voor- als aan de achterkant. Ook wisselen we software uit om succesvolle applicaties van de ene Time Machine te kunnen hergebruiken in een andere. We maken het zo mogelijk dat inwoners zich verbinden met de geschiedenis van hun stad, wijk, straat en huis.