Waarderen van erfgoed
Welkom bij het thema Waarderen van erfgoed
Wie bepaalt eigenlijk wat erfgoed is en van waarde? Deze gewetensvraag uit het Verdrag van Faro roept discussie op. Er zit een spanning tussen het “Faro-recht” voor iedereen om zelf te mogen benoemen wat erfgoed is en de waardestelling die deskundigen maken op basis van vastgestelde criteria. Wat is dan de toegevoegde waarde van onze kennis nog, vragen deskundigen zich af. Bovendien maakt een waardestelling deel uit van de toegang tot het systeem van voorzieningen, financiële steun en beschermende regels voor erfgoed. Kan die deur wagenwijd open? Maar er is ook veel bijval onder deskundigen. Zij signaleren dat groepen in de samenleving hun perspectief en/of erfgoed nu niet terugzien in de erkende collecties. Of dat populair erfgoed gek genoeg ontbreekt in het erfgoedbeleid van overheden. Zij willen hier verandering in brengen.
Inzet komende jaren
Bij musea is de afgelopen jaren een experimentele beweging ontstaan die zoekt naar vormen van co-waarderen bij collectievorming en -beheer. Bij gebouwd en ruimtelijk erfgoed wordt nagedacht over community mapping en andere manieren om burgerwaardering een plek te geven in omgevingsvisies en bij het aanwijzen van monumenten. Archieven en archeologie volgen, maar ervaren minder ruimte om te bewegen.
De komende jaren is vooral tijd, ruimte en financiële ondersteuning nodig om het gesprek te vervolgen en ideeën in de praktijk te brengen: andere processen, criteria, beschermingsvormen, etc. Alleen zo wordt duidelijk wat de winst is, waar meer ruimte is dan gedacht, waar obstakels en financiële beperkingen zijn, wat onverwachte effecten zijn en welke factoren een rol spelen bij maatwerk.
Die tijd is ook nodig om te evalueren en te leren. Zo is er bijvoorbeeld nog weinig onderzoek gedaan naar de ervaringen van participanten en effecten op gemeenschappen. Is er behoefte aan aangepaste of nieuwe proces- en waarderingsmethoden, gesprekstechnieken en dergelijke? De ervaringen leiden bovendien tot een nieuwe kijk op rolopvattingen en verantwoordelijkheden voor erfgoeddeskundigen. Welke competenties hebben zij nodig?
Meer informatie over de ambities voor het thema Waarderen van erfgoed staat in Onderweg naar Faro - Uitvoeringsagenda Faro Deel I (p. 26-27).
Initiatieven
nvt
Doe mee met Faro
Faro maken we samen en in alle openheid. Op het digitale prikbord kun je jouw ideeën en plannen delen voor het meer Faro maken van de erfgoedzorg, inbreng van anderen vragen en nieuwe partners zoeken. Je kunt ook op de initiatieven van anderen reageren. Hiernaast staan de reeds gehonoreerde initiatieven voor Waarderen van erfgoed.
Lerend netwerk
nvt
Mondriaanfonds subsidieert co-creatie
mei 2024 | in Waarderen van erfgoed
Het Mondriaanfonds biedt sinds kort subsidiemogelijkheden voor activiteiten op het gebied van co-creatie tot een maximum van € 24.000 per project. De regeling 'Voucher co-creatie' is bedoeld voor de extra kosten die een co-creatieproces met zich meebrengt bij het ontwikkelen van presentaties en activiteiten over historische verhalen die horen bij de nationale geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden. De voucher kan gecombineerd worden met andere regelingen van het Mondriaanfonds. De regeling staat open voor musea en andere erfgoedinstellingen met een publieks- en presentatiefunctie en zonder winst-oogmerk, gevestigd in Nederland of het Caribisch deel van het Koninkrijk. Voorwaarde is dat het gaat om een gelijkwaardige samenwerking met betrokken gemeenschappen, waarbij er voor iedereen een gelijkwaardige invloed op zowel de inhoud, de resultaten als het proces is. De regeling is in het leven geroepen naar aanleiding van de positieve ervaringen met co-creatie in het Faro-netwerk.
Meer informatie: Voucher co-creatie
Uitnodiging Praktijkdag Lerend Netwerk Co-waarderen dinsdag 14 januari 2025
9 dec | in Waarderen van erfgoed
Op 14 januari 2025 organiseren de RCE en FARO Vlaanderen samen met Stedelijk Museum Breda een Praktijkdag voor museumprofessionals die ervaring hebben met co-waarderen.
Hoe kun je co-waarderen inzetten om een hedendaagse blik van jongeren aan de museumcollectie toe te voegen?
Meld je snel aan!
Foto: leerlingen Munnikenheide College, door Indicia, 2024.
Waarom is participatie bij waarderen belangrijk?
mrt 2022 | in Waarderen van erfgoed
Waarderen is een proces dat in veel gevallen de kern vormt van de besluitvorming rond erfgoed. Het gaat in essentie om vragen als: wat is erfgoed, hoe waardevol is het en hoe wordt dat erfgoed bewaard, behouden, gepresenteerd en gebruikt? Bij participatief waarderen komen de antwoorden op deze vraag voort uit een dialoog tussen beroepsmatige specialisten en mensen met een interesse voor het erfgoed.
Aan de slag met co-waarderen
nov 2022 | in Waarderen van erfgoed
Co-waarderen richt zich op waarderingstrajecten waarbij erfgoedinstellingen op basis van gelijkwaardigheid samenwerken met groepen, gemeenschappen of individuen die daarbij een vorm van inspraak hebben op te maken keuzes. Dit gaat dus een stap verder dan mensen laten deelnemen in het traject zonder een vorm van zeggenschap. Ook het hoofdzakelijk faciliteren van het waarderingsproces door een erfgoedinstelling zonder vorm van actieve betrokkenheid valt niet onder de term co-waarderen. Het gaat om deelhebben en het samen werken aan waarderen.
7 drijfveren
Participatie bij waarderen draagt bij aan:
- draagvlak voor behoud en bescherming van het erfgoed (en de financiering ervan);
- een democratische besluitvorming;
- meer kennis over erfgoed;
- onderling begrip tussen beroepsmatige erfgoedspecialisten en geïnteresseerden, en tussen groepen in de samenleving onderling;
- meer verschillende perspectieven op erfgoed, een inclusiever erfgoedbegrip en representatieve erfgoedcollectie;
- een gevoel van erkenning bij gemeenschappen;
- binding met erfgoedinstellingen.
Deze 7 drijfveren worden met regelmaat genoemd in gesprekken over participatie bij waarderen.
Verslag Lerend Netwerk Co-waarderen | Studiedag 13 september 2024: structureel aan de slag met co-waarderen
apr 2024 | in Waarderen van erfgoed
Op 13 september 2024 vond de Studiedag Structureel aan de slag met co-waarderen plaats in Amsterdam. We hadden het over het waarderen van bedrijfserfgoed, leerden over de aanpak en vraagstukken van het Van Eesterenmuseum, deelden eigen casuïstiek, en bekeken hoe meerstemmigheid echt een plaats kan krijgen in co-waarderingstrajecten.
Tips & Tops
dec 2022 | in Waarderen van erfgoed
Co-waarderen in de praktijk is work in progress. Om van elkaar te kunnen leren, beantwoord een groep erfgoedwerkers vragen over co-waarderen die in het erfgoedveld leven. Ze geven adviezen en voorbeelden vanuit de (eigen) opgedane praktijkervaringen. De uitkomst is een rubriek waarin twaalf verschillende vragen worden beantwoord, aangevuld met nuttige links. In deze opzet wordt niet gestreefd naar volledigheid, maar zijn de antwoorden een eerste aanzet om te komen tot antwoorden op veelgehoorde vragen.
Definitie
mrt 2022 | in Waarderen van erfgoed | 2 reacties
Participatief waarderen is een project of continu proces waarin niet-beroepsmatig betrokkenen en erfgoedinstellingen/overheden sámen een onderbouwde visie geven op de betekenissen en/of erfgoedwaarde van een object, verzameling, gebouw, plek, etc., waarin diverse waardestelsels tot hun recht kunnen komen. Participatief waarderen maakt deel uit van besluitvormingsprocessen over bescherming, beheer, duiding, presentatie, ontwikkeling, transformatie, etc. van erfgoed.
Verslag Lerend Netwerk Co-waarderen | Studiedag 31 mei 2024: gelijkwaardig het gesprek voeren
3 sep | in Waarderen van erfgoed | 1 reactie
Op 31 mei 2024 vond een studiedag plaats met het Lerend Netwerk Co-waarderen bij het Heritage Lab in Amsterdam. FARO Vlaanderen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Reinwardt Academie bundelden hun krachten voor een gevarieerd programma over het thema: 'Hoe kunnen we gelijkwaardig het gesprek voeren?'
Tijdens de studiedag testten we werkvormen uit die ons verder kunnen helpen. Het was een interactieve ontmoeting met oefeningen, reflectie, casestudies en veel ruimte voor open gesprekken rondom dilemma’s.
Competentieprofiel
dec 2022 | in Waarderen van erfgoed
Bij een co-waarderentraject zijn andere competenties nodig dan bij een weaarderingstraject achter gesloten deuren. Een groep erfgoedwerkers vroegen (aanstaande) deelnemers aan co-waarderentrajecten naar hun wensen en concrete ervaringen. Die gesprekken resulteerden in een overzicht van acht competentieclusters die in een co-waarderentraject niet mogen ontbreken.
Verschillen in erfgoed
nov 2022 | in Waarderen van erfgoed
Deze themagroep richt zich daarom op de vraag op welke manier de samenleving inbreng en zeggenschap heeft bij het waarderen van erfgoed. Wat gangbaar is, verschilt op dit moment per soort erfgoed. Een traditie, gebruik of ambacht bijvoorbeeld, heeft alleen toekomstwaarde als een gemeenschap het levend houdt. Het mandaat ligt hier duidelijk in de samenleving.
Verslag Netwerkbijeenkomst Co-waarderen, 2 november 2023, Den Haag
sep 2023 | in Waarderen van erfgoed
Op 2 november 2023 was er een bijeenkomst van het ‘netwerk co-waarderen’ in Museum Sophiahof. De deelnemers gingen in gesprek met Richard Kofi over o.a. het Museum of Black Futures, en met medewerkers en een extern betrokkene van het project ‘Koloniaal Den Haag’ dat eerder dit jaar in het Haags Historisch Museum te zien was. Ook werd er door de RCE en FARO Vlaanderen een workshop ‘Community Mapping’ verzorgd en gingen de deelnemers met elkaar in gesprek aan de hand van gegeven dilemma’s op kletskaarten. Na afloop was er gelegenheid tot museumbezoek.
Gespreksstarters
nov 2022 | in Waarderen van erfgoed
Bij de start van een co-waarderentraject is het belangrijk om ons bewust te zijn van de aannames die mensen hebben bij erfgoed en musea, en dus ook bij waarderen. In het voorjaar van 2022 we met het 'lerend netwerk co-waarderen' enkele aannames van (aanstaande) deelnemers aan co-waarderentrajecten in kaart gebracht. Op dat onderzoek is deze tool gebaseerd.
Lees hier inspirerende blogs over ervaringen in het veld. Als we meer participatief willen waarderen wat is er dan nodig? Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder de blogs.
Verslag Workshop 'Samen verzamelen. Aan de slag met co-waarderen' (Kennisdag 2023)
mei 2023 | in Waarderen van erfgoed
De Kennisdag Collecties en Connecties was een goed bezochte dag met interessante sessies en fijne ontmoetingen.
Anne-Cathérine Olbrechts (Faro Vlaanderen), Geertje Huisman (RCE) en Leonie Wingen (Co-cultuur/RCE) hebben twee keer een inspirerende dubbelsessie begeleid met als focus Samen verzamelen, aan de slag met co-waarderen. Deelnemers hebben kennisgemaakt met hoe je meer mensen en andere perspectieven kunt betrekken bij het verzamelen.
Verslag Netwerkbijeenkomst Co-waarderen 16 december 2022
dec 2022 | in Waarderen van erfgoed | 1 reactie
Op 16 december 2022 vond een online netwerkbijeenkomst plaats over co-waarderen, het samenwerken aan erfgoedwaardering. De bijeenkomst werd georganiseerd voor vakgenoten uit Nederland en Vlaanderen.
Contact
Even voorstellen; Wij zijn Geertje Huisman, Leonie Wingen en Machteld Linssen en wij begeleiden deze pagina. Bij vragen, ideeën of wensen, kun je een mailtje sturen naar g.huisman@cultureelerfgoed.nl of l.g.wingen@cultureelerfgoed.nl
Roerend erfgoed
Gebouwd erfgoed
Immaterieel erfgoed
Participatie bij collectiewaardering Stedelijk Museum Schiedam
Waarderen is een belangrijk onderdeel van de monumentenzorg voor objecten, gebouwen, wijken en aangelegd groen. De waardering vormt de grondslag voor bescherming en is vaak een entreebewijs voor subsidie. De waardering wordt daarom uitgevoerd door professionals aan de hand van wetenschappelijk-objectieve criteria. Maar overheden zoeken naar wegen om ook samen met inwoners te bepalen wat van belang is. Gemeenten vragen inwoners naar suggesties voor gemeentelijke monumenten, stellen samen met hun inwoners een erfgoedvisie op, of vragen inwoners naar hun beleving van een wijk of stad, enz. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verkent voor toekomstige aanwijzingsprogramma's met bijvoorbeeld marktonderzoek, fotowedstrijden en interviews wat er leeft in de samenleving. Het veld is in beweging. “Leren door te doen” lijkt het motto. Het relatief jonge erfgoed van na 1965 is een voor de hand liggende proeftuin om oorspronkelijke ontwerpers en de gebruikers van toen en nu erbij te betrekken.
Bij immaterieel erfgoed, zoals tradities en ambachten, vindt waardetoekenning al bottom up plaats. Beoefenaars van een ambacht of gemeenschappen die een traditie of gebruik in ere houden geven door hun inzet aan dat zij het van belang vinden. Zij zijn zelf de deskundigen.
Als het om het waarderen van immaterieel erfgoed gaat, ondersteunt de overheid de samenleving. In 2012 ondertekende Nederland het UNESCO-verdrag inzake de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed. Met deze handtekening engageerde ons land zich om het immaterieel erfgoed op zijn grondgebied te inventariseren. De uitvoering wordt gefaciliteerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Als eerste stap kunnen gemeenschappen zich inschrijven voor het netwerk immaterieel erfgoed. Het doel van het Netwerk is om zichtbaar te maken wat er in het hele spectrum van immaterieel erfgoed in Nederland gebeurt en om onderlinge samenwerking en uitwisseling te bevorderen. Daarnaast kunnen zij zich aanmelden voor de Inventaris Immaterieel Erfgoed. De gemeenschap moet dan een plan indienen waarin staat hoe ze hun traditie, gebruik of ambacht voor de toekomst willen vrijwaren. Bij het opstellen van een dergelijk plan kan de gemeenschap ondersteuning krijgen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed.
Landschap
Archeologie
Het professioneel beheren van een erfgoedcollectie vraagt om het maken van keuzes. Binnen en buiten musea is veel kennis aanwezig. Om te bepalen wat erfgoed is kunnen naast experts ook niet-professionals een rol vervullen. Het heeft een meerwaarde om kennis van groepen en individuen te raadplegen bij collectioneren, samenstellen van tentoonstellingen en het ophalen van verhalen. Samen kan worden bepaald wat erfgoed is.
Binnen het domein landschap wordt participatief gewaardeerd om de gebiedskennis van alle belanghebbenden en hun betekenissen te vergaren en daarmee richting te geven aan de toekomst van het desbetreffende cultuurlandschap. Het transformeren van een gebied op basis van gezamenlijk vastgestelde en gedragen kernkwaliteiten, maakt het gebied toekomstbestendig. De aankomende Omgevingswet wordt gezien als een kans om participatie te bevorderen. Deze wet, die ook de bescherming van het cultuurlandschap regelt, kent een belangrijke rol toe aan participatie bij het opstellen van onder meer omgevingsvisies. Centraal in het opstellen van een omgevingsvisie staan identiteit en kernkwaliteiten. Erfgoed speelt hier een vormende rol in. (NB: Op deze website krijgt de Omgevingswet een eigen pagina)
In de archeologische monumentenzorg is wettelijk vastgelegd dat het waarderen door professionele archeologen wordt uitgevoerd. Zij bepalen of een archeologische vindplaats behoudenswaardig is, en waarnaar onderzoek moet plaatsvinden. Daarbij wordt vaak samen gewerkt met lokale experts, zoals historische verenigingen. De laatste tijd groeit het besef dat er naast de wetenschappelijke informatiewaarde meer aandacht komen zijn voor maatschappelijke interesses en belangen.
(NB: Archeologie heeft op deze website een eigen pagina)