Participatief waarderen van schurend erfgoed; Het Parlement der Dingen van erfgoedgemeenschappen rond Valkerij en Sigarenmakerij

  • 28 dec
  • Faro-team
  • 1
  • 280
Faro-team
Voor iedereen
  • Emma Goossens

Initiatief van: Stichting Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Totale kosten: € 185.000
Toegekende bijdrage Faro: € 85.000

Thema: Waarderen van erfgoed

Samenvatting:
Om het probleem van ‘schurend erfgoed’ het hoofd te bieden kiezen we voor de innovatieve route van het woordvoerderschap. We gaan onze historische collecties niet passief ‘ter sprake’ brengen maar hernieuwd actief ‘laten spreken’ door middel van voorsprekers. Uit zoveel mogelijk geledingen van de lokale en regionale gemeenschappen werven we vertegenwoordigers die namens een voorwerp, ensemble van objecten of dier het woord gaan voeren in een zogeheten Parlement der Dingen.

Het doel is om het gesprek met toekomstige generaties op een goede wijze aan te gaan en de kwesties rond schurend erfgoed niet uit de weg te gaan of te negeren, maar centraal te stellen. Hiermee willen we de dragende gemeenschappen rond onze collecties verbreden en vitaliseren.

Het project resulteert in een documentaire over de werkwijze voor een breed publiek, een brochure voor de vakwereld, en enkele proefopstellingen van de objecten met nieuwe narratieven.

Trefwoorden