Digitaal Erfgoed &  Participatie

Routeplan

1. Verkenningsfase
2. Vervolggesprekken

Welkom! Hier werken we samen aan het hoofdstuk Digitaal Erfgoed & Participatie voor de Faro Uitvoeringsagenda.

Technologische ontwikkelingen binnen een snel veranderende samenleving creëren nieuwe vormen van betrokkenheid en nieuwe soorten erfgoed. Het Verdrag van Faro benadrukt het belang van het gebruik van digitale technologie om de toegang tot en deelname aan cultureel erfgoed te verbeteren.  Ook wordt gewezen op het verband tussen digitale media en democratie. Zo kan digitalisering in de erfgoedsector bijdragen aan meerstemmige perspectieven, het creëren van dialoog en stimuleren van sociale verandering door toegang tot collecties te vergroten. Tegelijkertijd kan worden afgevraagd wie er deelneemt binnen digitaal erfgoed en waarom? Wat is hiervoor nodig? 

Heb je hier ervaring mee als expert, erfgoedprofessional of vrijwilliger? Jouw inbreng is dan van belang.

Contactpersonen

Wil je bijdragen?

Dat kan door de volgende stappen te doorlopen: 
1. Nog niet geregistreerd voor het platform Faro? Dat kan hier
2. Reageer op vragen en stukken

Goed om te weten: deze pagina is openbaar. Iedereen kan alles lezen maar om te kunnen reageren moet je je eerst registeren.

Reageer hier op de ambities

Klik op de ambitie en laat een reactie achter. 

Laat het ons weten!

Digitaal Erfgoed & Participatie in de praktijk

Verkenningsfase Digitalisering

Definitie Digitaal Erfgoedparticipatie

16 mei | in Faro | digitalisering

Wat is digitale erfgoedparticipatie? Om deze vraag te beantwoorden wordt eerst participatie gedefinieerd, om vervolgens over te gaan naar erfgoedparticipatie. Om vervolgens deze termen toe te passen op de digitale context.

Digitaal erfgoedparticipatie is een proces waarbij individuen, groepen en organisaties samenwerken aan collectieve vraagstukken, beslissingen of diensten omtrent digitaal erfgoed die hen aangaan.

Ondersteuning digitalisering

2 mei | in Faro | digitalisering

Op het gebied van digitale erfgoedparticipatie zijn er momenteel diverse ondersteuningsstructuren zoals de digitaal-erfgoed-coaches, DEN en NDE. Hierbij een overzicht. Heb je aanvullingen of zijn er behoeften waarin nog niet wordt voorzien? Laat het ons weten.

Focusgroepen Digitaal Erfgoed

13 jun | in Faro | digitalisering

Voor het Faro onderzoek is een focusgroep afgelegd over participatie en digitaal erfgoed. Lees hieronder de bevindingen.