De Koude Oorlog in beeld

  • mei 2022
  • Jim Hendriks
  • ·
  • Aangepast mei 2022
  • 516
Jim Hendriks
Digitaal erfgoed
  • Michaela Hanssen

De Koude Oorlog in beeld Provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft het jaar 2019 uitgeroepen tot themajaar Koude Oorlog. Vanuit het idee dat tastbare herinneringen uit de Koude Oorlog-periode dreigen te verdwijnen en dat er nu nog ooggetuigen zijn die uit eerste hand kunnen vertellen hoe zij deze periode hebben beleefd. Als onderdeel van dit themajaar heeft de provincie Utrecht het crowdsourcing-project De Koude Oorlog in beeld gestart. Met dit project riep de provincie Utrecht inwoners op om te helpen bij het in beeld brengen van zo'n 120 geïnventariseerde locaties die van belang waren tijdens de Koude Oorlog. Daarbij werd gezocht naar zowel historisch als actueel beeldmateriaal.

Via de kaart op de website de KoudeOorloginbeeld.nl kon worden ingezoomd op de locaties, zodat er per locatie beelden konden worden gedeeld. Inwoners konden eigen historische beelden uploaden en zelf op pad gaan om foto's te maken om aan te tonen wat er nu nog op die plek zichtbaar is.

De website is door 1644 personen bezocht en via de site zijn er 103 foto's ingestuurd van 32 locaties. Er zijn ook nieuwe locaties in kaart gebracht en er is nieuwe informatie over bestaande locaties door inwoners aangedragen. Daarnaast zijn er via andere kanalen dan de website nog ruim 1600 foto's aangeleverd en verschillende documenten en verhalen. Ook hebben mensen nog persoonlijk voorwerpen gebracht.

De provincie Utrecht heeft een selectie van het aangeleverde beeldmateriaal voor het publiek toegankelijk gemaakt via een ‘storymap’. Een storymap is een website waarop aan de hand van digitale kaarten een verhaal wordt verteld. Door naar beneden te scrollen komen er verhalen op het scherm en worden animaties ingezet op de kaart om verschillende locaties te belichten. Op de storymap wordt het verhaal van de Koude Oorlog in Utrecht vertelt aan de hand van tekst, foto’s en video’s. Door middel van de digitale kaart waar op verschillende locaties kan worden ingezoomd. Tevens laten de locaties de verschillende inzendingen van inwoners vanuit de provincie Utrecht zien. De storymap is helaas moeilijk te vinden online. Eveneens is de originele website waar nog veel naar wordt verwezen uit de lucht gehaald. Waar de storymap een selectie van het aangeleverde beeldmateriaal laat zien, wordt al het aangeleverde materiaal publiekelijk toegankelijk gemaakt via het Het Utrechts Archief.

Heb je hieraan deelgenomen of ken je een crowdsourcing initiatief die je graag met ons wil delen? Laat het ons vooral weten en laat een reactie achter hieronder!

Trefwoorden