Betrokkenheid erfgoedgemeenschappen bij Mobiel Erfgoed

  • dec 2023
  • Faro-team
  • 1
  • 1
  • 692
Faro-team
Faro-initiatieven
  • Anton Cruysheer
  • Wim Burggraaff

Initiatief van: De Haagse Hogeschool/Stichting Mobiele Collectie Nederland

Totale kosten: € 19.080
Toegekende bijdrage Faro: € 19.080

Thema: Digitaal Erfgoed

Samenvatting:
De Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) wil inzetten op het creëren van een grotere maatschappelijke betrokkenheid waarmee een breder draagvlak voor mobiel erfgoed wordt beoogd. Ze nemen daarom het initiatief om samen met de Haagse Hogeschool twee deelvragen te onderzoeken: “Hoe kunnen we de betrokkenheid van deelnemers en deelhebbers aan mobiel erfgoed gaande houden én vergroten”? En: “Hoe kan het nieuwe digitale register daarbij ondersteunen?”

De methode die zij daarvoor hanteren, bestaat uit praktisch en participerend actie-onderzoek, waarbij diverse partijen uit de samenleving met elkaar samenwerken en van elkaar leren. Zodoende ontstaat er bovendien een nieuw co-creërend netwerk van: vrijwilligers van mobiele-erfgoedorganisaties, MCN en onderzoekers en studenten.

Het initiatief draagt bij aan de uitdagingen van het thema digitaal erfgoed in de Uitvoeringsagenda door meerstemmigheid en inclusie te garanderen in het proces van het versterken van verbindingen met gebruikers en makers. Zo krijgen we zicht op de voorwaarden waaronder gemeenschappen kunnen en willen bijdragen en deelnemen aan digitaal erfgoed.

Reacties

één reactie, 14 oktober
  • Update project Betrokkenheid erfgoedgemeenschappen bij Mobiel Erfgoed

    11 oktober 2024

    Dit project bestaat uit een samenwerking tussen De Haagse Hogeschool, Stichting Mobiele Collectie Nederland en Loods M te Maassluis. Samen met studenten en andere stakeholders richten we ons op de verhalen en praktijken van hobbyisten en vrijwilligers die actief zijn in mobiel erfgoed-gemeenschappen. Het project kent een looptijd van 11 maanden (1 februari tot en met 31 december 2024) en is opgedeeld in vier fases:

    Fase 1

    Februari: verkenning van het probleem door De Haagse Hogeschool en Stichting Mobiele Collectie Nederland; en voorbereiding op de inzet van Nederlandse en internationale UXD-studenten.

    Fase 2

    Maart-april-mei: twaalf UXD-studenten van de Faculteit IT & Design (De Haagse Hogeschool) hebben in twee afzonderlijke groepen gewerkt aan het ontwerpen van prototypes voor de sectoren rail (Museumstoomtram Hoorn-Medemblik) en water (historische boten Maassluis). In deze fase is ook de samenwerking uitgebreid met Loods M te Maassluis.

    Juni 2024: publicatie van interview met De Haagse Hogeschool op de website van Loods M.

    Fase 3

    Juli-augustus: evaluatie van fase 1 en 2, en voorbereiding op fase 4. Gekozen is om op grond van de gemaakte prototypen door de UXD-studenten en het Bid-boek Maassluis (dat in september 2024 verschijnt) primair vervolg te geven aan de mobiel erfgoed-sector water in Maassluis.

    Fase 4

    September-oktober-november-december: twee afstudeerstudenten van de Reinwardt Academie te Amsterdam, ontwerpen op grond van de eerder gemaakte UXD-prototypes en het recente Bid-boek Maassluis, twee tentoonstellingsconcepten. Centraal staan de nieuwe plannen voor Loods M en de historische Hudsonboot, waarbij de verhalen en praktijken van hobbyisten en vrijwilligers uit Maassluis, vanuit de Faro-gedachte, leidend zullen zijn.

    Reinwardt Academie afstudeerders Sander Hospers (links) en Colin van der Linden (rechts) (foto: Elke Müller, gemaakt op 17 september 2024 op De Haagse Hogeschool)

    Wim Burggraaff

Trefwoorden