Oral history
Welkom bij het thema Oral history
Oral history staat voor het optekenen van persoonlijke verhalen en getuigenissen en is tevens een wetenschappelijk onderbouwde methode van interviewen en vastleggen. Het vormt een nieuwe schakel in de erfgoedzorg. Het past goed bij het Verdrag van Faro en bij ontwikkelingen in het erfgoedveld waarin naast de materiële verschijningsvorm van erfgoed meer aandacht komt voor de betekenissen ervan. Erfgoed wordt dan de drager van verschillende verhalen en identiteiten. Oral history faciliteert geschiedschrijving van onderop, met aandacht voor de (levens)verhalen van de gewone mens.
Inzet komende jaren
Persoonlijke verhalen en getuigenissen zijn in snel tempo een steeds belangrijker onderdeel van de erfgoedzorg aan het worden en verdienen als zodanig een serieuze, structurele plek in het erfgoedstelsel. Daarvoor zijn drie zaken van belang:
- Plek geven in evaluatie/herziening Erfgoedwet
De op handen zijnde evaluatie/herziening van de Erfgoedwet is een goed moment om verder te spreken en beslissingen te nemen over de plek en
functie van persoonlijke verhalen en getuigenissen in het erfgoedstelsel. - Oral history collecties borgen, vindbaar en toegankelijk maken
Er moeten in ieder geval landelijke afspraken komen om oral history collecties te archiveren en ontsluiten, zodat ze gebruikt kunnen blijven worden. Er zijn bottom-up pogingen van particulieren, wetenschaps- en archiefinstellingen om te zorgen dat de (toekomstige) bronnen niet verloren gaan en de verhalen niet vergeten worden. Een groot deel van hen werkt samen in het initiatief Sprekende Geschiedenis, knooppunt voor oral history, om knelpunten op te lossen. Erkenning van het publieke belang op nationaal niveau is echter nodig voor duurzame oplossingen en financiering. - Kennis en vaardigheden delen en professionaliseren
Op dit moment wordt binnen veel projecten en initiatieven het wiel opnieuw uitgevonden. Er is behoefte om kennis en ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan verdere professionalisering van oral history in de erfgoedsector.
Meer informatie over de ambities voor het thema Oral history staat in Onderweg naar Faro - Uitvoeringsagenda Faro Deel I (p. 30-32).
Initiatieven
Dit thema heeft nog geen initiatieven met financiering vanuit de Faro Uitvoeringsagenda.
Doe mee met Faro
Faro maken we samen en in alle openheid. Op het digitale prikbord kun je jouw ideeën en plannen delen voor het meer Faro maken van de erfgoedzorg, inbreng van anderen vragen en nieuwe partners zoeken. Je kunt ook op de initiatieven van anderen reageren. Hiernaast staan de reeds gehonoreerde initiatieven voor Oral history.
Lerend netwerk
nvt
Praktijkvoorbeelden
nvt
Terugkijken
Symposium 'Oral History, een stap verder' 2023: de terugblik
jan 2024 | in Oral history
Op 8 december 2023 vond het tweede Oral History symposium van het Knooppunt Sprekende geschiedenis plaats bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort.
Afgerond: ambities formuleren - Dank voor al jullie bijdragen!
apr 2022 | in Oral history
Oral history zet de mens centraal. Daarmee sluit oral history naadloos aan op het Verdrag van Faro. Wat is nodig om oral history een vaste en stevige plek te geven in de erfgoedsector? We hebben drie speerpunten op een rij gezet waar we met elkaar van gedachten over kunnen wisselen. Hoe denk jij over deze ambities? Help mee om onze ambities verder te formuleren!
Ambitie 1: Erkenning van oral history binnen het erfgoedveld
De meerwaarde van oral history is dat iedereen de mogelijkheid krijgt bij te dragen aan erfgoed en hieraan betekenis te geven. Met oral history kan je de klassieke bronnen aanvullen. Oral history draagt bij aan meer inclusiviteit en diversiteit in de erfgoedsector.
Vraag: Zie jij dit ook zo? Zou de ambitie dan moeten zijn dat oral history meer erkend wordt in het erfgoedveld? Wat en wie zou volgens jou hiervoor nodig zijn?
Ambitie 2: Een plek voor het delen van kennis en ervaringen, voor het stimuleren en inspireren van oral history initiatieven
Met de lancering van het Knooppunt Sprekende Geschiedenis is deze plek er, of beter: in opbouw. Maar om te verduurzamen heeft het Knooppunt een steviger fundament nodig. Niet alleen financieel, de plek moet bij een bestaande instelling ook onderdak vinden.
Vraag: Wat zou jij nodig hebben van zo’n plek en het bijbehorende netwerk?
Ambitie 3: Verbeteren van mogelijkheden om oral history collecties te borgen en deze vindbaar en toegankelijk maken
Als oral history interviews zijn vastgelegd als collectie, vormt dit erfgoed op zichzelf. Deze collecties zijn een verrijking op huidige collecties. Maar hoe deze oral history collecties onder te brengen bij archiefinstellingen? Hoe zorg je voor inventarisatie? En wat te denken over het vindbaar en toegankelijk maken van deze collecties?
Vraag: Welke uitdagingen zie jij voor oral history collecties?
Meer weten over de Faro ambities voor oral history? Klik dan op lees verder.
Symposium 'Oral history voor iedereen' 2022
Op 28 oktober 2022 vond het eerste landelijke symposium van het Knooppunt Oral History ‘Sprekende geschiedenis’ plaats bij Beeld & Geluid in Den Haag. Een goed bezochte, interactieve bijeenkomst met inspirerende sprekers én deelnemers. Vanuit discussies en workshops werden opvallende inzichten en prangende vragen gedeeld. Zoals ‘hoe onderhoud je duurzame relaties tussen gevestigde archieven en nieuwkomers?’ of ‘kan je emoties terug laten komen in zoektermen of metadata?’. Een verslag in highlights van het symposium ‘Oral history voor iedereen’ vind je op de site van Sprekende Geschiedenis.
Wil je bijdragen?
Dat kan door de volgende stappen te doorlopen:
1. Nog niet geregistreerd voor het platform Faro? Dat kan hier
2. Reageer op vragen en stukken
Goed om te weten: deze pagina is openbaar. Iedereen kan alles lezen maar om te kunnen reageren moet je je eerst registreren.
Vragen? Stel ze aan ons!
Als je vragen of opmerkingen hebt die je niet op dit platform kwijt kunt, mag je ook een e-mail sturen naar l.g.wingen@cultureelerfgoed.nl.