Archieven en Faro
Contact
Als je vragen of opmerkingen hebt die je niet op dit platform kwijt kunt, mag je me ook een e-mail sturen: h.masselink@cultureelerfgoed.nl.
UPDATE UITVOERINGSAGENDA FARO
We zijn er! De Uitvoeringsagenda Faro is klaar. Een geweldig resultaat van de intensieve en inspirerende reis die mensen en organisaties uit het brede erfgoedveld de afgelopen jaren samen hebben gemaakt. Een reis die overigens doorgaat, want deze agenda is naast eindpunt ook een vertrekstation. Staatssecretaris Uslu heeft in haar Meerjarenbrief Cultuur 2023-2025 ter ondersteuning van de Faro-praktijk in totaal 6 miljoen euro gereserveerd. Hoewel het “reisschema” voor de komende fase nog niet vaststaat, is deze reservering een belangrijk signaal voor iedereen om alvast na te denken over de vraag hoe de ambities uit de Uitvoeringsagenda vorm kunnen krijgen en daarmee Faro een vastere plek krijgt in de erfgoedzorg: zet de denkpet op, zoek partners om mee samen te werken, kijk naar financieringsmogelijkheden, etc. De staatssecretaris zal in het voorjaar reageren op de Uitvoeringsagenda en aangeven hoe zij het vervolg van het Faro-traject in de komende jaren ziet.
We zijn er én we gaan door!
Welkom in deze digitale omgeving waar we samen werken aan het hoofdstuk archieven voor de Uitvoeringsagenda Faro.
Het Verdrag van Faro zet de mens in het erfgoed centraal en stelt ons drie gewetensvragen: wie bepaalt wat erfgoed is, voor wie bewaren we erfgoed en hoe zijn zij hierin betrokken? Wat betekenen deze vragen voor de archiefsector en hoe kunnen we daar handen en voeten aan geven?
De eerste, voorzichtige stappen in deze verkenning, kun je hier terug zien. Dit platform zullen we ook voor het vervolg in zetten. Hoe, dat volgt nog.
Wil je bijdragen?
Goed om te weten: deze pagina is openbaar. Iedereen kan meelezen maar om te kunnen reageren moet je je eerst registreren.
Wil je bijdragen? Dat kan door de volgende stappen te doorlopen:
1. Nog niet geregistreerd voor het platform Faro? Dat kan hier.
2. Reageer op vragen of artikelen.
Power to the People! (and to the Archivist)
jun 2022 | in Faro | Archieven
Wat is je rol als archivaris of historicus in de samenleving ? In het kader van de conferentie 'Met andere ogen' reflecteert Raymund Schütz, senior onderzoeker Haags Gemeentearchief, hierop.
Archivaris, historicus, het zijn titels gebaseerd op een papiertje. Om die te behalen heb je wel wat moeten doen, maar dat zegt op zich niets over je plaats en rol in de maatschappij.
Archivaris, historicus, het zijn beroepen waarmee je je kunt afschermen van de werkelijkheid. Een archief heeft pas waarde als het toegankelijk is, als mensen zich erin kunnen spiegelen en als de verhalen uit dat archief kunnen worden doorverteld.
Een archief dat is afgesloten van de werkelijkheid is zinloos. Daarom moet je zorgen dat het archief zoveel mogelijk een afspiegeling is van het nu. Om dat te bereiken heb je contact nodig met de buitenwereld, de mensen die nu leven en het hier en nu maken.
Welke thema's zijn belangrijk?
Het Verdrag van Faro zet de mens en menselijke waarden centraal. Het verdrag is gestoeld op de Universele verklaring van de rechten van de mens en het daarin opgenomen recht van ieder mens om deel te kunnen nemen aan het culturele leven.
Toegankelijkheid is een belangrijk thema. Net als een gelijkwaardige samenwerking met gemeenschappen - gedeeld eigenaarschap en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarvoor is kennisdeling nodig, tussen professionals en burgers. Burgers en gemeenschappen kunnen hun kennis inbrengen en andere perspectieven bieden. En professionals kunnen burgerinitiatieven ondersteunen met hun expertise.
Hiernaast zie je welke aanknopingspunten die deelnemers aan de workshop 'Op reis naar Faro' tijdens de Archiefdagen 2022 zagen.