Connecting Archives

  • jul 2024
  • Machteld Linssen
  • ·
  • Aangepast 2 mei
  • 2
  • 1012
  • Faro-team
Machteld Linssen
Faro-initiatieven
  • Emma Goossens
  • Sebastiaan Vos
  • Dieuwertje de Nigtere
  • Rowan Huiskes
  • Leo Schenk
  • Wilma Simons
  • Jobun Polimé
  • Faro-team

Samenvatting

  • No.: 240103
  • Thema: Archieven
  • Titel: Connecting Archives
  • Organisatie(s): House of HIV, Moluks historisch museum, Wooko Makandie (penvoerder)
  • Locatie: Nederland
  • Looptijd: 16 maanden
  • Totale kosten: € 148.000,-
  • Gevraagd aan Faro: € 123.000,-

Wat we willen bereiken: een levendig ecosysteem van gemeenschapsarchieven

Het Nederlandse archieflandschap is in beweging. Steeds vaker zien we de term gemeenschapsarchieven (community archives) opduiken: krachtige initiatieven waarin gemeenschappen zélf het heft in handen nemen. Zij leggen hun eigen erfgoed vast, verzamelen het, geven er betekenis aan en delen het op manieren die passen bij hun eigen normen en waarden. Hoewel een eenduidige definitie nog ontbreekt, neemt het aantal projecten toe waarin gemeenschappen hun geschiedenis zichtbaar en levend maken door zelf objecten en verhalen te bewaren en op vernieuwende manieren te ontsluiten.

Community archives zijn geworteld in een specifieke gemeenschap en ontstaan vanuit eigen initiatief. Daardoor zijn ze veelal grassroots en gedecentraliseerd van aard. Tegelijkertijd bestaat er een duidelijke behoefte om deze initiatieven met elkaar te verbinden – om kennis en ervaringen te delen, gezamenlijk op te trekken, elkaar te inspireren, mogelijk samen te werken in co-creatie en een duurzame positie in te nemen in het archieflandschap.

Ons project speelt direct in op deze behoefte. Wij zetten de eerste, cruciale stap naar een duurzame systeemverandering binnen de archiefwereld door het fundament te leggen voor een lerend netwerk van, voor en door gemeenschapsarchieven in Nederland.

De uiteindelijke ambitie is het cultiveren van een levendig, veerkrachtig en duurzaam ecosysteem waarin álle archieven – van nieuwkomers tot gevestigde namen – zich welkom en gewaardeerd voelen. Dit toekomstige ecosysteem kenmerkt zich door sterke onderlinge verbondenheid, een continuïteit en een gelijkwaardige, wederkerige samenwerking tussen de traditionele archief- en erfgoedinstellingen.

Achtergrond
Gemeenschapsarchieven claimen een nieuwe, onmisbare plek binnen het archieflandschap. Vanuit de gemeenschappen zelf – van binnenuit – brengen zij perspectieven, verhalen, context, duidingen en emoties naar voren die vaak ontbreken in de collecties van gevestigde archief- en erfgoedinstellingen. Dit geldt in het bijzonder voor het erfgoed van groepen die historisch gemarginaliseerd of ondergerepresenteerd zijn, zoals migrantengemeenschappen, subculturen en activistische of alternatieve bewegingen. Hun geschiedenis is in de reguliere archieven vaak afwezig, summier beschreven of moeilijk vindbaar. Denk aan cruciale organisaties zoals The Black Archives, het Moslim Archief en House of HIV. Het directe gevolg hiervan is een geschiedschrijving die onvolledig is en een gebrek aan representativiteit in ons collectieve geheugen.

We zien dat reguliere, vaak plaatsgebonden archieven (zoals in Utrecht, Groningen, Dordrecht, Den Haag en Amsterdam) pogingen ondernemen om deze 'leemtes' in hun collecties op te vullen. Ook zien we projecten die bestaande archieven van nieuwe context voorzien, door het perspectief van de betreffende gemeenschap toe te voegen. Het is echter de vraag of het 'opvullen van leemtes' een structurele en duurzame systeemverandering biedt. Daarbij lopen dergelijke initiatieven vaak tegen knelpunten aan: beperkte capaciteit, gebrek aan prioriteit in beleid, tijdelijke financiering (vaak projectmatig) en het ontbreken van een ondersteunend (lerend) netwerk.

De kernvraag die ons project adresseert is dan ook: hoe kunnen reguliere archiefinstellingen en gemeenschapsarchieven gezamenlijk, als partners, bouwen aan een inclusiever en representatiever archieflandschap? Hoe overwinnen we uitdagingen, zoals mogelijke weerstand bij stakeholders, beperkte middelen, versnippering van initiatieven en het ontbreken van structureel beleid? En welke concrete stappen zijn daarbij nodig om dit te bereiken?

Doelstellingen
Om de gewenste verandering te realiseren, richten we ons op de volgende concrete doelstellingen:

  1. Het creëren van een lerend netwerk: we faciliteren de opbouw van een netwerk van, door en voor gemeenschapsarchieven in Nederland. Dit bottom-up initiatief is primair gericht op het verbinden en professionaliseren van deze communities. Hiermee versterken we hun zelfredzaamheid en stellen we hen beter in staat hun erfgoed duurzaam te beheren, te behouden en te delen.
  2. Het stimuleren van gelijkwaardige samenwerking: we onderzoeken en bevorderen actief de samenwerking tussen gemeenschapsarchieven en gevestigde archief- en erfgoedinstellingen. We brengen in kaart hoe zij gezamenlijk kunnen bijdragen aan een inclusiever en representatiever archieflandschap. Kernvragen hierbij zijn: wat zijn de specifieke behoeften van gemeenschapsarchieven in deze samenwerking? Waar liggen de potentiële valkuilen, en – belangrijker nog – waar liggen de kansen en mogelijkheden voor synergie?
  3. Strategische positionering en duurzame verankering: we analyseren de huidige positie van gemeenschapsarchieven binnen het Nederlandse archieflandschap. Welke rol vervullen zij nu, welke factoren bepalen die rol en hoe kunnen we deze positie strategisch versterken en duurzaam verankeren voor de toekomst?

Hoe doen we dat?
We realiseren deze doelstellingen door een actiegerichte en verbindende aanpak:

  • Actieve netwerkvorming voor duurzame verandering: we bouwen aan het lerend netwerk door middel van:
    ◆ Het organiseren van inspirerende workshops en netwerkbijeenkomsten (zowel on- als offline);
    ◆ Het uitvoeren van een stakeholder- en netwerkanalyse om het veld in kaart te brengen;
    ◆ Veldwerk en expertmeetings om diepgaande kennis en inzichten op te halen;
    ◆ Het gezamenlijk opstellen van kennisagenda's die aansluiten bij de behoeften van alle belanghebbenden.
  • Het faciliteren van samenwerking en professionalisering: we ondersteunen de ontwikkeling van samenwerkingen en de strategische positionering door:
    ◆ Gerichte professionaliseringsactiviteiten tijdens netwerkbijeenkomsten;
    ◆ Het ontwikkelen van een centrale (online) hub/website voor kennisdeling en zichtbaarheid;
    ◆ Het verspreiden van informatie en best practices via diverse (innovatieve) mediakanalen.
  • Praktische ondersteuning en kennisdeling: we adresseren concrete vragen die leven bij gemeenschapsarchieven, zoals:
    ◆ De inzet en ontwikkeling van (digitale) platforms: technische en inhoudelijke aspecten;
    ◆ De optimale balans tussen online en fysieke ontmoetingen;
    ◆ Mogelijkheden voor financiering voor zowel papieren als digitale archiefontsluiting.

Eindresultaat
Na realisatie van deze doelen hebben we 'het systeem' van de archiefwereld wat stappen verder richting 'Faro' gebracht. Een systeem waarin de waarde van erfgoed voor de samenleving centraal staat. Concreet verwachten we de volgende eindresultaten:

  • Direct zichtbare representatie van gemeenschappen in het Nederlandse erfgoedlandschap, wat bijdraagt aan de versterking van identiteit, eigenwaarde en sociale cohesie van deze groepen in de Nederlandse samenleving;
  • Een zelfsturend en duurzaam lerend netwerk dat zorgt voor voortdurende kennisdeling, innovatie en aanpassing aan nieuwe uitdagingen en kansen;
  • Erkenning van de waarde en rol van gemeenschapsarchieven, leidend tot meer verzelfstandiging en structurele mogelijkheden voor (duurzame) financiering op termijn.

De reguliere, door de overheid gefinancierde archieven hebben de wettelijke taak om de papieren en digitale weerslag van het overheidshandelen te bewaren en goed te ontsluiten. Het is een onmisbaar onderdeel van onze democratie. Als burger wil je bijvoorbeeld weten wat je rechten zijn in het geheel van overheidsbesluiten. Overheidsarchieven zijn essentieel voor verantwoording en bewijsvoering en kennen daarnaast een belangrijke cultuur-historische component. Niet voor niets associëren veel mensen archieven dan ook met historisch onderzoek. Ook hier spelen de overheidsarchieven dus een belangrijke rol. Hoe zijn ons land en samenleving er zo uit komen te zien? Wie zijn we?

De afgelopen decennia is echter het besef gegroeid, mede onder invloed van maatschappelijke bewegingen, dat die vragen vanuit de reguliere (overheids)archieven eigenlijk maar eenzijdig worden beantwoord, namelijk vanuit de optiek van de overheid. Natuurlijk worden waardevolle particuliere archieven ook opgenomen in de collectie, maar ook niet altijd op basis van duidelijk beleid. Het betreft hier echter meestal archieven van Nederlandse organisaties die ook in een bepaalde traditie staan van archiefvorming. Ook al heb je een verschillend kennisniveau, de archivaris en de particuliere organisatie begrijpen elkaar.

Dat geldt echter niet voor alle organisaties, en met name niet voor die welke gevormd zijn door ‘nieuwe Nederlanders’. Vanaf 1950 kwamen zij in verschillende migratiebewegingen naar Nederland. Zij namen nauwelijks tastbaar erfgoed mee, maar vooral hun herinneringen. Bij sommige groepen was het aanvankelijk niet de bedoeling dat zij in Nederland zouden blijven. Dat bevorderde ook geen ‘erfgoedmaken’ hier te lande. Gaandeweg ontstonden er wel migrantenorganisaties, maar hiervan zijn sporen in de particuliere collecties van de overheidsarchiefinstellingen maar mondjesmaat te vinden.

Dat geldt ook voor groepen die op een andere manier buiten de mainstream vielen, en waar met angst, dedain of misprijzen tegenaan gekeken werd: mensen met HIV/Aids, graffiti-spuiters, nail-artists, tatoeëerders en andere subculturen. Zij hadden en hebben hun positie in onze maatschappij te bevechten, en vaak met succes.

Echter, deze processen zijn nauwelijks te traceren in archieven. Er zijn enorme hiaten in de collecties, er is sprake van non-representatie van grote groepen Nederlanders. De gevestigde archiefwereld is zich daar de laatste jaren (gedeeltelijk) sterk bewust van geworden.

Non-representativiteit in archieven

Een rode draad in de themapagina Archieven in de Uitvoeringsagenda gaat over de (non-) representativiteit van bepaalde (immigranten)groepen in de archieven. Daar zijn twee antwoorden op ontstaan:

  1. Reguliere plaatsgebonden archieven, met name in steden, proberen actief die leemtes op te vullen in hun collecties. Voorbeelden hiervan zijn de archiefinstellingen van de gemeenten Groningen, Dordrecht, Den Haag en Amsterdam. Ook zijn er projecten die contextualisering aanbrengen bij bestaande archieven, waardoor er een nieuw perspectief wordt toegevoegd vanuit de groep waar het archief over gaat. Echter, knelpunten die hierbij optreden zijn capaciteitsgebrek, geen beleidsprioriteit, gebrek aan continuïteit (het zijn vaak incidentele projecten), gebrek aan een (lerend) netwerk. Aan de andere kant is er een positieve beweging in deze gaande in de archiefwereld. Er is het Whitepaper “Het archief als nutsvoorziening”, dat een uiting is van de verandering in taakopvatting van de archivaris ‘van gatekeeper naar mediator’: de archivaris die veel meer een informatie netwerk beheert en ook particuliere archieven ondersteunt. Daartoe behoren trouwens ook bedrijfsarchieven en archieven van maatschappelijke organisaties.
  2. Ondergerepresenteerde groepen ontwikkelen hun eigen archief: de gemeenschapsarchieven of community archives. Zij die gekoppeld zijn aan oudere emancipatiebewegingen, zoals Atria en IHLIA, zijn al geïnstitutionaliseerd als zogeheten categorale archiefinstellingen, met de bijbehorende financiële zekerheid. Omdat er al subsidierelaties bestonden in het kader van maatschappelijke ontwikkeling worden deze archieven vaak vanuit VWS gesteund. Nieuwere, zoals House of HIV, Moslimarchief en Black Archives zijn nog hun plaats aan het bevechten.

Op de KVAN-archiefdag van 17 juni jl. bleek dat er bij de achterban van de gemeenschapsarchieven vooral behoefte bestaat aan digitale informatieontsluiting. Ook bleek dat de beide categorieën archieven als boven elkaar heel goed kunnen aanvullen en versterken: kennisoverdracht van de reguliere naar de gemeenschapsarchieven, en omgekeerd met het leggen van contacten (‘makelen’) bij gemeenschappen.

Doelen

Met dit initiatief streven we dan ook de volgende doelen na:

  1. Netwerkvorming voor duurzame verandering, een lerend netwerk.
  2. Ontwikkelen samenwerking tussen gevestigde (overheid) en nieuwe (particuliere) archieven met de bijbehorende bestuursondersteuning.
  3. Gemeenschapsarchieven willen platfora als middel inzetten voor bovenstaande uitdagingen, conform de wens van de gemeenschappen zelf. Dat is echter een uitdaging op zich. Hoe doe je dat technisch en inhoudelijk? Hoe verhouden on- en offline bijeenkomsten zich tot elkaar? Waar kunnen zij financiering vinden om papieren en digitale (incl. audio(-visueel)) archiefontsluiting op te zetten (zie de verschillen in financiering vanuit VWS en OCW en tussen de archieven onderling. Dit wordt ook aangekaart in de Faro Uitvoeringsagenda). Op deze vragen willen wij binnen het netwerk praktische antwoorden geven, inclusief de financiering van de design/technische vraagstukken van een paar pilot platfora.

Na realisatie van deze doelen hebben we ‘het systeem’ van de archiefwereld iets verder richting ‘Faro’ gebracht: verbetering van de representatie van belangrijke groepen in de samenleving met de bijbehorende versterking van identiteit en eigenwaarde; continuïteit van verandering middels het lerend netwerk; erkenning van de zelfstandige positie van gemeenschapsarchieven en op termijn duurzame financiering.

Uitvoering

De community Particuliere Archieven binnen KIA heeft afgelopen winter reeds deze vraagstukken besproken en wil graag stappen verder zetten.

KIA is opgericht door de branchevereniging KVAN/BRAIN, Archief 2.0. en het Nationaal Archief. Kern van het netwerk is een aantal inhoudelijke kennisplatforms, waar vakgenoten elkaar ontmoeten. Vraagstukken worden hierin opgepakt. ‘Echte’ ontmoetingen zijn een belangrijk onderdeel van KIA. Dat doen we op congressen, workshops en presentaties. We gaan dan meer de diepte in en versterken de samenwerking. Zo vormen we behalve online, ook een offline community.

Gelijkwaardigheid is, in de geest van het Whitepaper, ons uitgangspunt. Dit initiatief is dan ook een uitnodiging aan alle groepen, voor zover nog niet aangesloten en met name bovengenoemde gemeenschapsarchieven, zich bij dit initiatief aan te sluiten.