1.B. Gespreksmethodieken

 • apr 2022
 • 4
 • 1836
Werkwijzen en wegwijzen
 • Lorna Cruickshanks
 • Lian van der Zon

Dialoog en het voeren van een goed gesprek blijken belangrijke componenten van het Faro-werken. Gespreksmethodieken dragen hieraan bij. Wat zijn jouw ervaringen met verschillende gespreksmethodieken? Wat mis je van deze bestaande methodes en tools?

Om in gesprek te gaan met verschillende partijen én om constructieve groepsgesprekken te voeren, maken mensen gebruik van diverse werkwijzen en tools. In de inventarisatie vind je een aantal methodes zoals Socratisch Dialoog of Emotienetwerken. Ook zijn er allerlei werkvormen die mensen al inzetten zoals Open Space, world cafe en de interactiepatronen van Liberating Structures. Mensen maken ook gebruik van instrumenten en spelletjes zoals A Heart Effort.

Maar het blijkt dat veel mensen in het veld nog zoekend zijn naar geschikte methodes om bijvoorbeeld een groepsgesprek te faciliteren. Zeker als het gesprek over een gevoelig onderwerp gaat of waar er veel verschillende meningen over zijn.

We horen graag meer over jouw ervaring met verschillende gespreksmethodieken! Waar loop je nog tegen aan? Wat mis je van deze bestaande methodes en tools? Reageer op deze vraag en de reacties van anderen via de 'Voeg je reactie toe'.

Reacties

4 reacties, meest recent: 10 oktober 2022
 • Aangepast op 25 juli 2022

  Samen met een aantal collega’s van andere erfgoedhuizen (aangesloten bij OPEN en bij het platform Erfgoedvrijwilliger.nl) hebben we onlangs deelgenomen aan de training ‘Nieuwe gezichten’ van NOV. In die training werd gebruik gemaakt van het Jam Cultures Spel om open het gesprek aan te gaan over bijv. diversiteit en inclusie binnen een groep. We gaan deze gespreksmethode de komende tijd meer gebruiken (intern en extern).

  Lian van der Zon
 • Klopt, dat is 'm! Wij merkten dat lastige thema's makkelijker bespreekbaar waren omdat het een 'spelvorm' is.

  Lian van der Zon
 • In het kader van de afronding van deze fase van het programma, heeft het Faro-team ook geoefend met gespreksmethodieken. Faro vraagt dat we steeds meer in gesprek gaan over erfgoed en de rol ervan. Ook dat we de complexiteit en ongoing-karakter van het gesprek omarmen. Het team is in gesprek gegaan in de vorm van een dialoog over de drie pijlers van de Faro-uitvoeringsagenda. De dialoog is vastgelegd door een live tekenaar.

  Lorna Cruickshanks

Trefwoorden