De themagroepjes zijn van start! Samen werken zij aan voorstellen omtrent Faro & opleidingen
Vorig jaar zijn voor het thema Faro & opleidingen door de erfgoedopleidingen gezamenlijk ambities gefo...
Twee stageplaatsen beschikbaar bij Gelders Genootschap en Erfgoed Gelderland
Erfgoed is alles uit het verleden dat we willen doorgeven in het heden en in de toekomst. Dat kan materieel zijn: landschappen, monumenten en collectiestukken. Maar ook immaterieel, zoals tradities, herinneringen en verhalen. Maar wanneer is iets erfgoed en wanneer niet? Vroeger werd dat bepaald door een kleine groep experts met specifieke kennis. Tegenwoordig vinden steeds meer organisaties en overheden dat iedereen zou moeten kunnen meepraten en meedoen als het gaat om erfgoed. We noemen dat erfgoedparticipatie.
Erfgoedparticipatie kan inclusiever
Erfgoedparticipatie is niet nieuw: duizenden vrijwilligers en andere betrokkenen houden het erfgoed in Nederland al jaren in stand. Bijvoorbeeld met het behoud van historische gebouwen, collecties en landschappen. Deze mensen doen belangrijk werk, maar vertegenwoordigen maar een klein deel van de bevolking. Met andere woorden: erfgoedparticipatie kan inclusiever. Er zijn namelijk ook groepen mensen die nog niet of in mindere mate betrokken zijn bij erfgoed. Bijvoorbeeld omdat ze er onbekend mee zijn, er geen affiniteit mee hebben, er minder tijd voor hebben of omdat ze zich er gewoonweg niet in herkennen.
Wat ga je doen?
Gelders Genootschap en Erfgoed Gelderland willen onderzoeken wat er nodig is om andere groepen mensen te laten participeren in erfgoed. Tijdens deze onderzoeksstage ga je, samen met een andere stagiair, onderzoek doen naar erfgoedparticipatie en inclusiviteit. Je doet interviews met mensen uit groepen die nu ondervertegenwoordigd zijn in het erfgoedveld. Denk bijvoorbeeld aan mensen tussen de 18 en 30 jaar, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een praktische opleiding, of mensen met een fysieke of mentale beperking. Je vraagt hen naar hun overwegingen en motivaties om wel of niet actief te zijn met erfgoed. De gesprekken werk je uit en analyseer je samen met je mede-stagiair. Op basis daarvan formuleer je samen conclusies en aanbevelingen voor erfgoedorganisaties en overheden die nieuwe groepen mensen willen betrekken bij erfgoed.
Wie ben jij?
Je bent bezig of bijna klaar met een relevante master-opleiding of hebt aantoonbare affiniteit met het onderzoeksonderwerp. Het is een duo-stage, dus je werkt goed samen met anderen. Je hebt het vermogen om op hoofdlijnen te analyseren, maar hebt ook oog voor praktische details. Je weet je helder uit te drukken in woord en schrift. Andere woorden die jouw kenmerken zijn: sociaal, inlevend, nieuwsgierig en flexibel. Anderen kunnen op jou rekenen en afspraken kom je altijd na. Als je in het bezit bent van een rijbewijs B is dat een pluspunt.
Wat bieden wij?
Je komt werken in een enthousiast team met informele sfeer waar ruimte is voor eigen inbreng. Zowel het kantoor van Gelders Genootschap als dat van Erfgoed Gelderland (beiden in Arnhem) kun je samen met je mede-stagiair gebruiken als werkplek. Vanuit beide organisaties is er een senior adviseur beschikbaar die jullie begeleidt tijdens de stage. De stage duurt in principe drie maanden, met een start in oktober 2022. De stagevergoeding bedraagt € 300,- per maand. Je krijgt de mogelijkheid om de onderzoeksresultaten te publiceren op de (publieks)websites van Gelders Genootschap en Erfgoed Gelderland.
Reageren
Interesse? Stuur je motivatie en CV onder vermelding van ‘onderzoeksstage inclusieve erfgoedparticipatie’ vóór maandag 15 augustus 2022 naar info@erfgoedgelderland.nl. De kennismakingsgesprekken vinden plaats op woensdagmiddag 7 september 2022. Voor vragen kun je contact opnemen met Elyze Storms-Smeets E.Storms@geldersgenootschap.nl en Lian van der Zon L.vanderzon@erfgoedgelderland.nl.