Teken je mee met de zienswijze vanuit het erfgoedveld op het Verdrag van Faro???

  • gisteren
  • Marielle Hendriks
  • 1
  • 15
Marielle Hendriks
Voor iedereen

Beste mensen,

In het verlengde van de intentieverklaring Erfgoedveld onderweg naar Faro (dec. 22), hebben OPEN en FIM een zienswijze opgesteld. Dit ter ondersteuning van het politieke proces van ratificatie van het verdrag van Faro dat binnenkort formeel van start gaat.

Vorige keer tekenden ruim 80 organisaties en individuele betrokkenen de intentieverklaring. Die clubs en mensen hebben we al individueel aangeschreven. Heb jij nog geen mail hierover ontvangen maar wil je wel ook (weer) meetekenen? Dat kan, graag zelfs!

Geef de exacte naam waaronder je wilt tekenen z.s.m. door aan hendriks@erfgoedhuis-zh.nl. Heb je tekstuele suggesties? Stuur die tegelijkertijd mee en zo concreet mogelijk geformuleerd. Alvast dank!!

Met participatieve groet,
Marielle Hendriks, voorzitter OPEN
Eefje van Duin, voorzitter FIM

------------------------------------------

(CONCEPT) Zienswijze van het erfgoedveld op het Kaderverdrag van de Raad van Europa inzake de waarde van cultureel erfgoed voor de samenleving (Verdrag van Faro)

Versie: 8 mei 2025

Het brede erfgoedveld - van monumenten tot musea en van immaterieel erfgoed tot cultuurlandschappen en archeologie - juicht Nederlandse toetreding tot het kaderverdrag van Faro van harte toe en ziet dit als een krachtig kompas voor de toekomst van erfgoedpraktijken in ons land.

Wij herkennen in de uitgangspunten van het verdrag de waarden en de beweging die het erfgoedveld in Nederland de afgelopen jaren heeft ingezet: cultureel erfgoed als mensenwerk; als iets dat ontstaat in de wisselwerking tussen verleden, heden en toekomst; als een dynamisch geheel dat door gemeenschappen betekenis krijgt. De recent ondertekende bestuurlijke afspraken tussen Rijk, provincies en gemeenten over cultuurbeoefening sluiten daar naadloos op aan.

Het verdrag onderstreept dat ieder mens het recht heeft om betrokken te zijn bij de erfgoedpraktijken van diens keuze – een principe dat raakt aan de kern van wat erfgoed in onze samenleving kan en moet zijn: voor iedereen toegankelijk, meerstemmig en maatschappelijk relevant. De Faro-benadering biedt ruimte aan bewonersinitiatief, gedeeld eigenaarschap en participatief beleid. Wij zien hierin niet alleen erkenning, maar ook aanmoediging van een erfgoedpraktijk die gedragen wordt door een breed maatschappelijk fundament.

In Nederland is al veel in beweging. Bewonerscollectieven, erfgoedgemeenschappen, vrijwilligers, professionals en overheden werken samen aan het behoud en de betekenisgeving van erfgoed. Toch zien wij dat structurele inbedding van deze werkwijzen nog kwetsbaar is. Het Verdrag van Faro biedt de kans om dit te versterken, onder meer door erfgoedbeleid te verbinden aan bredere maatschappelijke opgaven zoals leefbaarheid, sociale cohesie, welzijn en duurzaamheid. Daarmee wordt erfgoed niet alleen behouden, maar ook als levend onderdeel van de samenleving ingezet.

Wij onderschrijven de oproep in het Verdrag tot voortdurende reflectie op wat erfgoed is en voor wie. Dit vraagt van ons allemaal – overheden, instellingen, gemeenschappen en individuen – om open te staan voor andere perspectieven, om drempels te verlagen en om actief ruimte te geven aan gedeelde zeggenschap.

Ervaring met de uitvoering van het Verdrag van Faro is steeds breder aanwezig in het erfgoedveld in Nederland en dit zal in samenwerking met erfgoedgemeenschappen en overheden in de toekomst groeien. Het Verdrag van Faro biedt ons de mogelijkheid om erfgoedzorg écht van en voor iedereen te maken – een kans die wij met vertrouwen en ambitie omarmen.

Bijlagen