Petitie “Erfgoedveld op weg naar Faro’: een open deur.
Petitie “Erfgoedveld op weg naar Faro’ van OPEN en FIM: een open deur! AWN, Nederlandse Archeologiever...
Op 3 december 2024 werd het subsidieprogramma 'Houd je erfgoed levend' feestelijk afgesloten met een sprankelende theatershow in de Stadsschouwburg Utrecht. De afgelopen 2,5 jaar was ik hier programmamananger.
Dans, muziek, film, beeldende kunst, gesprekken, culinaire vernieuwing en heerlijke hapjes: het erfgoed van de Indische, Molukse, Papoea en Peranakan gemeenschappen kwam hier echt tot leven! Niet alleen op het podium, maar ook in de mini-documentaire, de video-tentoonstelling en een vitrine vol nieuwe boeken.
De regeling werd gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat verklaart mogelijk waarom de regeling minder bekend is binnen de erfgoedsector, die doorgaans nauwer samenwerkt met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). VWS zet zich echter al decennialang in voor erkenning en genoegdoening voor Indische en Molukse gemeenschappen en andere door de Tweede Wereldoorlog getroffen groepen.
Bij de regeling werd sterk ingezet op laagdrempeligheid en herkenbaarheid. Een bijzonder kenmerk was de brede opzet met drie deelregelingen voor stichtingen, zzp’ers en particuliere aanvragers. Daarmee bood de regeling een unieke kans aan vrijwilligers en kleine gemeenschappen, die meestal onder de radar blijven. Ook hielp Vfonds aanvragers bij het opzetten van hun projectplan met een cultuursensitieve aanpak. Mensen konden langskomen om hun idee in een gesprek toe te lichten. Dit voelde voor velen al als een vorm van erkenning. Tegelijkertijd bood deze aanpak ons team waardevolle inzichten over het afstemmen van de communicatie, van welke woorden en beelden te gebruiken tot hoe je contact legt met gemeenschappen.
Bekijk voor een indruk van de dag de aftermovie hier: https://youtu.be/KoyEbdE-1A4?feature=shared
In de publicatie, die via de link hieronder te bekijken is, vind je alle 166 ondersteunde projecten, reflecties op de thema's die spelen in deze gemeenschappen en een essay over de mogelijke impact van onze werkwijze. Mogelijk is dit ook interessant voor projecten vanuit de Faro-aanpak.
Wil je meer weten over onze aanpak, geleerde lessen en de doorwerking van koloniaal erfgoed in het heden? Neem dan contact op met mij.
Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newsp...