Update Verborgen Verhalen: hoe maken we lokale verhalen zichtbaar én houdbaar?
- 3 jul
- Het Knooppunt "Sprekende geschiedenis"
- 11
Foto: Gamelanensemble tijdens de lancering van het Netwerk Surinaams-Javaanse Gamelan (NSJG) - Stichting Herdenking Javaanse Immigratie.
Sinds begin dit jaar werken “Sprekende geschiedenis”, provinciale erfgoedpartners en het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) samen met lokale initiatieven aan het beter zichtbaar maken van lokale en onderbelichte verhalen rondom erfgoed en geschiedenis.
De afgelopen periode zijn gesprekken gevoerd met initiatiefnemers in Zeeland, Gelderland en Zuid-Holland. Daaruit blijkt veel enthousiasme en betrokkenheid, maar ook een behoefte aan praktische ondersteuning. Er leven nog veel vragen, zoals: Hoe kun je oral history-interviews duurzaam archiveren? Welke bestandsformaten zijn geschikt voor langdurige opslag? Hoe koppel je interviews aan objecten of collecties? En hoe publiceer je ze op een toegankelijke manier online?
Binnen het project is een landelijke klankbordgroep actief met vertegenwoordigers van diverse organisaties, waaronder erfgoedinstellingen, archieven en gemeenschappen. Deze groep denkt mee over praktische tools en formats die lokale initiatieven ondersteunen bij het verzamelen, bewaren en delen van oral history.
De eerste bijeenkomst van de klankbordgroep staat gepland voor begin juli. Doel is om ervaringen te bundelen, verbindingen te leggen en ontwikkelde kennis breder toepasbaar te maken. De landelijke klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer DANS, Tresoar, Tracé Limburgs Samenlevingsarchief, Beeld & Geluid, het Moslimarchief, het Veteraneninstituut en andere betrokken organisaties.
Werk jij ook aan een oral history-initiatief en loop je tegen soortgelijke vragen aan? Laat het ons weten!
Over het project
Verborgen Verhalen brengt in kaart wat lokale initiatieven nodig hebben om oral history duurzaam te registreren, bewaren en presenteren. Het project sluit aan bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed (NSDE) en draagt bij aan het uitbreiden van het Termennetwerk voor oral history. Het is een initiatief van het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis”, in samenwerking met Stichting OPEN en het Netwerk Digitaal Erfgoed.
Het project wordt mogelijk gemaakt door het Faro-programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en uitgevoerd in Gelderland, Zuid-Holland en Zeeland, samen met de provinciale erfgoedhuizen en lokale praktijkinitiatieven zoals de Werkgroep Oral History Gelderland, De Vlasklas, het Industrieel Museum Sas van Gent, Stichting Javaanse Immigratie en de Oudheidkundige Vereniging Bleiswijk.