Toekomstbestendige digitale erfgoedgemeenschappen
Samenvatting No.: 240017 Thema: Digitaal erfgoed Titel: Een duurzame toekomst voor digitale erfgoedgem...
Samenvatting
Wat willen we bereiken? Het doel van de Communitydagen is om mensen uit de Aziatische communities in Nederland actief te betrekken in het bredere erfgoedveld. We faciliteren het onderzoeken van ons eigen erfgoed en bieden een plek om aanknopingspunten te vinden voor dat gedeelde erfgoed. Binnen deze communities is men immers minder bewust van de eigen rol als erfgoedbewaker en -maker en hun eigen plek in het (Nederlandse) erfgoedlandschap. Verder is de Communitydag een toegankelijk format voor (traditionele) erfgoedinstellingen om onder meer samenwerking met diaspora gemeenschappen effectiever in te richten in de eigen praktijk. Hoe doen we dat? Onze aanvraag is voor de allereerste Communitydag, met het Stadsarchief Amsterdam als eerste host. Samen verwelkomen wij ruim driehonderd deelnemers met Aziatische roots om kennis te maken met het archief en het bredere erfgoedveld. Deelnemers nemen een eigen archiefstuk(ken) mee, geïnspireerd door Tussen Kunst en Kitsch. Bij binnenkomst kunnen deelnemers aansluiten bij het plenair programma en de expertsessies bij de informatiestands. Bij de stands is er ruimte voor praktische en inhoudelijke vragen over hun object(en). Deze eerste Communitydag is de pilot met het vooruitzicht op meer edities door het hele land. Het gehele traject (van verkenning tot de communicatiecampagne) zal nieuwe verhalen, connecties en archiefstukken opleveren. Zo kunnen wij meer authentieke Aziatische representatie in het erfgoedveld en de bredere samenleving verwezenlijken. |
Als collectief van programmamakers, creatives en storytellers is Pan Asian Collective (PAC) een aanjager voor meer representatie en empowerment van Aziaten in Nederland. Wij doen dat voor, door en met onze communities, een succesvolle doch unieke aanpak die het culturele landschap verrijkt met authentieke Aziatisch-Nederlandse perspectieven die anders ondervertegenwoordigd blijven.
Het project Azië x Nederland laat aan de hand van archiefmateriaal en de publieke ruimte de lange geschiedenis van personen van Aziatische afkomst in Nederland zien. Samen met erfgoedinstellingen en de verschillende Aziatische communities in Nederland zetten wij de spotlight op onderbelichte perspectieven uit deze gedeelde geschiedenis. Zo maken wij bij elke editie een reeks verhalen. Daarmee dragen wij bij aan de meerstemmigheid van het erfgoedveld en vergroten wij de representatie van de Aziatische Nederlanders die inmiddels lange tijd in Nederland wonen.
Naast het maken van verhalen, willen we door middel van de Azië x Nederland communitydagen het onderzoeken van ons eigen erfgoed faciliteren. Zo bieden we mensen uit de Aziatische communities in Nederland een plek om aanknopingspunten te vinden voor ons gedeelde erfgoed. Binnen deze communities is er immers weinig bewustzijn van de eigen rol als erfgoedbewaker en -maker en de eigen plek in het (Nederlandse) erfgoedlandschap.
Tijdens de Communitydagen zullen we de gemeenschappen uitnodigen om zelf een of meerdere objecten mee te nemen. Tussen Kunst en Kitsch maar dan specifiek over ‘erfgoed’, een format dat voor menig Nederlander (ook met Aziatische roots) bekend is. Zij zijn welkom om deel te nemen aan de diverse programmaonderdelen, zoals:
Een plenair programma met experts en communityleden
Stands van experts. Zij staan klaar om inhoudelijke en praktische vragen van deelnemers over hun object(en) te beantwoorden. Deelnemers kunnen met hulp van vrijwilligers oude archiefstukken bekijken met de aanwezige apparatuur (dia’s, negatieven, oude boeken enz.), vragen stellen aan experts over hun objecten, archieven, oral history, andere thema’s m.b.t. Aziatisch-Nederlands erfgoed, objecten inleveren en meer.
Het project Azië x Nederland kent verschillende doelstellingen. Binnen de Communitydagen richten wij op de volgende specifieke doelstellingen:
Aziatische communities in Nederland inspireren om bewust met (Aziatisch-Nederlands) erfgoed aan de slag te gaan. Daardoor voelen zij zich meer verbonden met elkaar en hun erfgoed en kunnen ze zich verdiepen in de eigen identiteit, die van anderen, en erfgoed an sich;
Bronnen en verhalen verzamelen, belichten en behouden van, over en met personen van Aziatische afkomst in Nederland.
De hoofddoelgroep van deze Communitydagen zijn personen van Aziatische komaf in Nederland. Van personen met roots in Afghanistan tot aan Japan: we zien tot op heden immers beperkte representatie in het erfgoedveld vanuit deze doelgroep. De intensieve samenwerking tussen PAC, de communities en erfgoedinstellingen draagt bij aan kennisuitwisseling, cultuurverandering bij desbetreffende organisaties en algemene kruisbestuiving tussen deze partijen. Dit zorgt voor meer kennis over en draagvlak voor dit gedeelde erfgoed.
Onze aanvraag bij Faro is zodoende voor de allereerste communitydag. Communitydagen geven ons eveneens de ruimte om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe verhalen op te halen. Zo dienen deze dagen als voedingsbodem voor nieuwe verhalenedities van Azië x Nederland.
Azië x Nederland is een project van Pan Asian Collective i.s.m. het Stadsarchief Amsterdam, Chinese Indonesian Heritage Center, het Verzetsmuseum Amsterdam en 4 en 5 mei comité Amsterdam. Verder zijn wij reeds in gesprek met verschillende partijen voor een mogelijke samenwerking binnen de Communitydagen.
Wil jouw organisatie ook met ons samenwerken (als kennispartner, voor een informatiestand, vrijwilligers enz.)? Laat dan vooral een reactie achter of stuur een e-mail naar jessy@pac.tv.
Mogelijke samenwerkingspartners:
Stadsarchief Amsterdam
Beeld en Geluid
Ons Land, WO2net / oorlogsbronnen.nl
Universiteit Leiden
Indisch Genealogische Vereniging
Het Nationaal Archief
Chinese Indonesian Heritage Center
Reacties
Mooi en belangrijk initiatief. En leuk om hier als Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland ook aan bij te kunnen dragen.