Nieuwe publicatie over participatie in de erfgoedsector
In de erfgoedsector is er in het kader van het Verdrag van Faro een sterk groeiende aandacht voor part...
Historische Vereniging Oud-Utrecht bestaat al 100 jaar dankzij de inzet van vele leden en de samenwerking met partners. Met publicaties als een Tijdschrift en Jaarboek en activiteiten als historische cafés, lezingen, podcasts en de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. En ook onderzoek naar erfgoed is een hoofdactiviteit. Zo deed de Commissie Cultureel Erfgoed in 2021 een inventarisatie van Post 65 erfgoed, een selectie en waardestelling van jong erfgoed. Gemeente Utrecht heeft vervolgens in 2023 een selectielijst van moderne monumenten vrijgegeven die kandidaat zijn om een beschermde status te krijgen. Een mooie samenwerking. En toch zoeken we verder, naar verbinding met wat bewoners erfgoedwaardig vinden.
Oud-Utrecht organiseert daarom opnieuw wijkentours in diverse Utrechtse wijken. Samen met wijkambassadeurs -bewoners en lokale ondernemers/organisaties. Wat is er nu nog te merken en te zien van de geschiedenis van de wijk? En wat vinden we daar vandaag de dag van? We gingen in 2023 naar oude en nieuwe wijken en dat ging niet vanzelf. Het leidde wel tot mooie ontdekkingen, ontmoetingen, goede gesprekken en gezelligheid.
De eerste uitkomsten van de wijkentours werden gedeeld op het Symposium Erfgoedparticipatie: Erfgoed verbindt! op 14 oktober 2023 in het Academiegebouw van Universiteit Utrecht. Een samenwerking van Oud-Utrecht met o.a. Universiteit Utrecht, Afdeling Erfgoed van gemeente Utrecht, Directie Erfgoed & Kunsten van het Ministerie van OCW en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Britt Helderman van Gemeente Utrecht: "Oud-Utrecht en andere organisaties kunnen ons helpen bij het verbinden van mensen rond erfgoed. Een Faro-plan van aanpak komt er.” En Wim Burggraaff van de RCE vulde aan: “Met het Verdrag van Faro gaan we samen aan de slag. We willen concrete projecten en een lerend netwerk.” Aan Oud-Utrecht de mooie taak om daar een zinvolle bijdrage aan te blijven leveren. Nu is het tijd voor een vervolg,
Wat gaat Oud-Utrecht doen?
25 mei aanstaande trappen we af met de wijkentour ‘Tussen Molen en Moskee’ in Lombok, in samenwerking met Lombok Archief. De wijkentour Lombok bestaat uit een sociaalhistorische wandeling waarin industrieel erfgoed, een deel van de Bitterzoete Route (koloniale wijkgeschiedenis), migratiegeschiedenis en historisch buurtactivisme aan bod komen. De wandeling eindigt bij de ULU Moskee voor een kort bezoek aan het jongerencentrum en de expo ‘Hier ben ik thuis, 50 jaar Gastarbeid’. Het is mogelijk om na de wandeling de gebedsruimte van de Moskee te bezoeken die onderdeel uit maakt van 'Het grootste Museum van Nederland'.
Lees meer op: Wijkentours gaan weer van start: Lombok - Oud Utrecht (oud-utrecht.nl)
De Wijkentour is een initiatief van Historische Vereniging Oud-Utrecht, met ondersteuning door het Cultuurfonds, Fonds Cultuur Participatie, Gemeente Utrecht, K.F. Hein Fonds, Provincie Utrecht en VSBfonds.