"Co-creatieve conceptontwikkeling verbindt mensen en stenen". E. Amsing (2021)
Pleidooi van Eline Amsing, De Plekkenmakers, om in co-creatie met o.a. bewoners en omwonenden bij gebi...
Voorjaar 2024 verscheen het essay 'Terloops erfgoed' – van verhaal naar ontwerp, geschreven door Jouke van der Werf. In dit essay gaat hij op zoek naar waarden die burgers in hun dagelijkse praktijk koesteren zonder dat zij deze zelf als erfgoed bestempelen.
Het eerste deel van de publicatie bespreekt methodes waarmee dat 'terloops erfgoed' te achterhalen is. In het tweede deel komen methoden aan bod waarmee stedenbouwers, ontwerpers van openbare ruimte, cultuurhistorici en planbegeleiders in hun ruimtelijke projecten de verhalen van bewoners verkennen en de waarden die deze aan hun woonomgeving toekennen. Vervolgens wordt een aantal ruimtelijke projecten besproken waarin deze verhalen ook een grote meerwaarde hadden voor het uiteindelijke resultaat, zoals een gebiedsvisie, een stedenbouwkundig plan of de inrichting van een plein.
Het essay is te vinden op en te downloaden vanaf de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: 'Terloops erfgoed' – van verhaal naar ontwerp | Publicatie | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Reacties
Prachtig en belangrijk essay, complimenten hiervoor! Een paar aanvullende gedachten:
Dank voor je reactie Anton!
Die heb ik ook onder de aandacht gebracht van Jouke van der Werf, de schrijver van het essay.
Groet,
Frank Altenburg
Interessante aanpak van Rijnenburg. Doet me denken aan de charettes bij de planvorming voor Leidsche Rijn destijds. Een Utrechtse traditie? Ben benieuwd hoe in de planvorming het terloopse erfgoed waar Jouke het over heeft een plek krijgt. In het van infrastructuur vergeven zuidwesten van Utrecht is Rijnenburg een groene enclave met de geur van gras, de lange strokenverkaveling, dwarsliggers tegen de stad, een laatste ademtoch met de stadsrand van Nieuwegein in zicht. Ha, zie dat maar eens in de planvorming te vatten.