Meerstemmige methodiekenmiddag

13:00 - 18:00LocatieRijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, AmersfoortCategorieBijeenkomst
  • 236
  • Christy Kelderman
  • Leonie Wingen
  • Zitah Uchime
  • Wilma Simons
  • Maarten Reith
Voor iedereen

Wil je nieuwe, praktische methodieken leren kennen die je kunt toepassen in je werk? Kom dan naar deze methodiekenmiddag voor meerstemmige gesprekken en besluiten! Tijdens deze middag maak je als erfgoedprofessional kennis met methoden die gericht zijn op participatieve besluitvorming en op gespreksvoering die ruimte biedt aan diverse perspectieven.

Datum: dinsdag 11 februari 2024

Tijd: 13:00 - 18:00

Locatie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Smallepad 5, Amersfoort

Programma:

13:00 - 13:30 | Inloop

13:30 - 13:45 | Start & Welkom

13:45 - 15:15 | Workshop Ronde 1

15:15 - 15:45 | Pauze

15:45 - 17:15 | Workshop Ronde 2

17:15 - 18:00 | Afsluiting & Borrel

Workshops over de methodieken:

  • Emotienetwerken (Heritage Lab)

In emotienetwerken worden de uiteenlopende gevoelens en perspectieven rond erfgoeditems verkend. Door middel van een visualisatie van de dynamieken rondom erfgoeditems analyseer je de complexe verbindingen tussen mensen en erfgoed, én tussen elkaar (mensen onderling). Deelnemers worden uitgedaagd om te reflecteren op hun eigen waarden en voorkeuren, maar ook om deze kritisch te beschouwen. Deze methode helpt je uit je eigen bubbel te stappen en in contact te komen met diverse perspectieven. Emotienetwerken stimuleert zo een meer democratische en inclusieve manier van erfgoed-maken, waarin ruimte is voor interactie en dialoog.

Met deze methode, ontwikkeld door de Reinwardt Academie en Imagine IC, zijn al waardevolle inzichten opgedaan in discussies over thema’s zoals standbeelden, monumenten en musea. Het biedt een krachtige manier om complexe emoties en verbindingen rondom erfgoed te begrijpen en om op een constructieve manier om te gaan met polariserende kwesties.

  • Reframing Methode (Reframing Studio)

De Reframing-methode, ontwikkeld aan de TU Delft, stimuleert een open dialoog tussen organisaties, gemeenschappen en burgers. Het doel is om samen een gedeeld toekomstperspectief te ontwikkelen. De methode speelt in op een wereld die continu verandert: oplossingen voor hedendaagse complexe uitdagingen zijn niet altijd duurzaam of betekenisvol voor de toekomst. Met behulp van een gestructureerd framework helpt Reframing om mogelijke richtingen te verkennen en kansen voor de toekomst te identificeren. Het proces omvat verschillende fasen en duidelijke stappen, die zorgen voor een overzichtelijk en effectief traject.

Eerder werkte Reframing Studio in opdracht van het programma Toekomst Religieus Erfgoed, waarbij ze tijdens de Dutch Design Week een project presenteerden om religieus erfgoed futureproof te maken. Lees hier meer over dit project om een beeld te krijgen van hoe de methode in de praktijk wordt toegepast.

  • Deep Democracy (Margreet Hibma, senior organisatieadviseur, ministerie van OCW)

Deep Democracy is een gespreks- en besluitvormingsmethodiek die de kracht van inclusiviteit en diversiteit benadrukt. De methode ingezet om groepen te helpen spanningen en verschillen om te zetten in verbinding en gezamenlijk inzicht. Het uitgangspunt van Deep Democracy is dat elke stem telt. Aanvullend op de mening van de meerderheid, wordt ruimte geboden aan de stem van de minderheid, omdat deze juist nieuwe inzichten en oplossingen kan bieden. Zo ontstaat een rijker en diepgaander beeld van wat er leeft, wat leidt tot betere samenwerking en breder gedragen besluiten.

Deep Democracy bestaat uit een gestructureerd proces met verschillende stappen, waarmee je de methodiek in de praktijk kunt brengen. Deze stappen zijn flexibel en toepasbaar om onder andere verschillende meningen rondom een besluit te verkennen of participatie te vergroten.In deze workshop maak je kennis met de basisprincipes en ervaar je hoe Deep Democracy bijdraagt aan inclusieve samenwerking.

  • Morele Oordeelsvorming (Ruud Meij, Governance and Integrity)

Sinds enige jaren maakt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gebruik van de methode morele oordeelsvorming bij het waarderen en adviseren over cultureel erfgoed.

Een zorgvuldige morele afweging zorgt ervoor dat bij beslissingen over cultureel erfgoed steeds recht wordt gedaan aan alle betrokkenen zoals burgers, eigenaren, overheid, en niet in de laatste plaats, niet meer levende en toekomstige generaties. Dat is van groot belang, zeker in een tijd waar cultureel erfgoed ook omstreden erfgoed is.

In deze workshop maak je, aan de hand van een eerder bij de RCE onderzochte casus, kennis met morele oordeelsvorming. In de workshop worden belangrijke beginselen die eerder samen met RCE-medewerkers zijn ontdekt gedeeld, en word je meegenomen langs de zeven stappen van de methode morele oordeelsvorming.

Na de workshop weet je dat morele oordeelsvorming essentieel is voor het vormgeven van het mensenrecht op cultureel erfgoed en hoe een zorgvuldige morele afweging bij lastige beslissingen over cultureel erfgoed tot stand komt.

Kosten: Deelname is gratis, maar niet vrijblijvend. Vanwege de te maken kosten rekenen we op je komst na aanmelding.

Inschrijven kan via de RCE-website: https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2025/02/11/meerstemmige-methodiekenmiddag

Trefwoorden