Hallo iedereen,
Ik wil graag namens het RECHARGE project en Beeld & Geluid de lancering van RECHARGE NEXT aankondigen - een oproep tot voorstellen voor erfgoedorganisaties om living labs te ontwikkelen en participatieve culturele businessmodellen te testen. We zullen 6 voorstellen selecteren die ieder €10.000 en professionele begeleiding ontvangen om businessmodellen te implementeren die culturele participatie zullen bevorderen. De inschrijfperiode is open vanaf 19 januari tot 29 februari. Uiterlijk 27 maart zal contact opgenomen worden met de geselecteerde inschrijvingen.
Bekijk de website om meer te weten te komen over de oproep en om in te schrijven. Naast de uitleg van wat RECHARGE NEXT is en hoe het zich zal ontwikkelen in de komende twee jaren, vind je op de website een aantal belangrijke documenten die je kunt downloaden:
De inschrijf richtlijnen
De participatieve culturele business model canvas (PCBM)
Het mentorschap document
Uitleg over businessmodellen
Het RECHARGE Playbook
In het project tot nu toe, hebben we drie Culturele Erfgoed Living Labs ontwikkeld, waarvan ieder aan een specifiek participatief businessmodel gewerkt heeft:
Het Hunt Museum heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen verkend;
Het Prato Textielmuseum heeft gefocust op het ontwikkelen van een e-commerce;
Het Ests Maritiem Museum heeft de educatieve en technologische sector met elkaar verbonden.
Wij willen dus onze zusterorganisaties en netwerk uitnodigen om de mogelijkheid van het co-creëren van een participatief business model te ontdekken en mee te doen met de Living Labs methodologie. We kijken ernaar uit om je ideeën en gedachten te ontvangen. Mochten er vragen zijn, hoor ik het graag.
Vriendelijke groet,
Kelly Hazejager
Reacties
Aangepast op 30 januari 2024
Ik zit deze tekst te lezen, en nog eens te lezen...moet ik nu op mijn eerste gevoel moet afgaan of niet.
Holimoli - het leest of ik als ik deze participatieve businessmodellen braaf opvolg binnenkort mijn roestige SAAB 900i (570K op de teller dankzij oneindig veel onbaatzuchtige hulp van de SAAB erfgoedgemeenschap op het saabforum) binnenkort mag inruilen voor een rode Lambo!
"to reinvigorate community participation as added economic value for cultural heritage institutions across Europe. (link)
Dit is toch de omgekeerde wereld, of ben ik nou gek? Publiek en participatie zijn onder Faro toch geen melkkoe voor de culturele sector?
Dag Kelly, interessant initatief. Geldt een burgerinitiatief (Digitaal Erfgoedhuis Hilversum) ook als erfgoedinstellling? Dus de andere kant langs? Dan zou ik dit interessant vinden om te kijken hoe we tot een gedistribueerde infrastructuur kunnen komen met instellingen en burgerinitiatieven samen (bijv. de lokale historische vereniging).
Is dit nu een reeds door verschillende partijen bekostigd initiatief dat nu ook FAROgeld wil binnenhalen?
Voor mensen die niet dagelijks in het Europese circuit rondracen - na twintig jaar trouwe dienst net mijn derdehands niet-oplaadbare Opel Astra naar de sloop gebracht - is RECHARGE lastig te doorgronden. Ik heb er in ieder geval moeite mee. Maar ik heb wel het gevoel dat we er iets mee zouden kunnen in de Nederlandse situatie. Is het een kans om al bestaande samenwerkingen tussen instellingen en gemeenschappen in hun gezamenlijke zorg voor erfgoed te vertalen naar een business model dat weer andere financiers overtuigt? Is Heilige Huisjes in Rotterdam bijvoorbeeld een initiatief dat zou kunnen aanvragen om hun business model verder uit te bouwen? Of kan Nederland/Europa iets leren van De Kruidhof in het Friese Buitenpost, een hortus, maar ook een door de gemeente gecoördineerde reintegratieplek? Singelpark Leiden met het door de gemeente bekostigde basisonderhoud en het dankzij de gemeenschap behaalde A-niveau? Zijn dat heilige koeien of melkkoetjes? Is er een relatie met het Faro-initiatief dat BOEi uitvoert? Of dat van LSA naar plekken van betekenis?