Conferentie 'Van gisteren, voor morgen'
- 17
- 1
Mensen willen dat geschiedenis toegankelijk is – ook de minder bekende verhalen vanuit verschillende perspectieven. Tijdens de tweedaagse conferentie ‘Van gisteren, voor morgen’ verkennen deelnemers onder leiding van dagvoorzitter Eveline van Rijswijk hoe geschiedenis op nieuwe manieren kan worden gedeeld.
Waar gaat de conferentie over?
De conferentie ‘Van gisteren, voor morgen’ gaat over het toegankelijk maken van geschiedenis voor iedereen. De uitdaging: allerlei organisaties en particuliere initiatieven bewaren elk een stukje van het verleden, maar hoe verbind je al deze losse stukjes zodat mensen geschiedenis kunnen beleven vanuit verschillende perspectieven?
Voor wie?
De conferentie brengt mensen samen die actief zijn in erfgoed en geschiedenis in het Koninkrijk der Nederlanden. Van beleidsmakers tot vrijwilligers, van conservatoren en archivarissen tot docenten, educatoren, onderzoekers, mediaprofessionals, makers en publieksbegeleiders.
Hoe is het programma opgebouwd?
In 2023 hebben Kantar Public (nu Verian) en Mare in opdracht van het ministerie van OCW een publieksonderzoek uitgevoerd in het kader van de verkenning naar het nationaal historisch museum. Daaruit bleek dat het publiek vraagt om een rijker aanbod, meer verbinding en samenhang, betere toegankelijkheid en aandacht voor diversiteit in perspectieven. Citaten van het publiek uit dit onderzoek zijn het vertrekpunt van de deelsessies tijdens de conferentie.
Wat brengt de conferentie je?
De conferentie geeft je inzicht in recente ontwikkelingen op het gebied van publieksgericht werken, het inspelen op verschillende perspectieven en nieuwe manieren om geschiedenis toegankelijk te maken. Ook komen thema’s aan bod zoals selectie, hergebruik, digitale infrastructuur, participatie en personaliseren.
Daarnaast is er aandacht voor hoe je geschiedenis actief kunt delen: via technologie, fysieke plekken, samenwerking of co-creatie. Ook andere vormen die raken door plezier, verwondering of verbazing komen aan bod. Zo ontstaat ruimte om historische perspectieven te verbinden met persoonlijke ervaringen.
Oog voor de toekomst
De conferentie biedt inspiratie en praktische inzichten. Je krijgt input voor beleid, ideeën voor samenwerking en manieren om nieuwe doelgroepen te bereiken. Ook wordt duidelijk waarom werken aan een digitale publieke infrastructuur voor cultureel erfgoed van belang is – en welke rol jijzelf kunt spelen in het versterken van het historisch bewustzijn.
Voor meer informatie over het programma en het aanmelden, bezoek de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed. https://netwerkdigitaalerfgoed.nl/conferentie-van-gisteren-voor-morgen/