Praktijkdag Lerend Netwerk Co-waarderen | Ontdek de methodiek 'Erfgoed expeditie' …

10:00 - 15:30LocatieAMVB, Arduinkaai 28, BrusselCategorieOverig
  • 4
  • Leonie Wingen
Voor iedereen

Praktijkdag Lerend Netwerk Co-waarderen

Ontdek de methodiek 'Erfgoed expeditie' in Brussel

Het Lerend Netwerk Co-waarderen brengt erfgoedwerkers uit Nederland en Vlaanderen samen om van elkaar te leren over de vraag: hoe kunnen we een waarderend gesprek aangaan over onze collecties? Tijdens deze praktijkdag op dinsdag 10 juni bespreken we samen een concrete casus.

De casus: Expeditie erfgoed

Het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel, afgekort AMVB, heeft 17 leerlingen van de Sint-Lukas Academie geselecteerd om mee te werken aan een bijzondere tentoonstelling, geïnspireerd door de archiefstukken van het museum. Deze jongeren, tussen 12 en 18 jaar oud en afkomstig uit heel Brussel, brengen hun eigen perspectieven en verhalen mee. Ze gaan creatief aan de slag en vertellen over hun visie op de erfgoedstukken in een audiogids. Zo geven ze een nieuwe betekenis aan de collectie van het AMVB.

De praktijkdag

Deze praktijkdag zet in op ervaringsgericht leren. Je ervaart de aanpak van de ontvangende instelling zelf: je volgt namelijk dezelfde workshop als de leerlingen. Daarna reflecteer je met de andere deelnemers over deze ervaring. Een dag vol actie en reflectie dus!

Deze praktijkdag is bedoeld voor museumprofessionals met (ruime) ervaring met co-waarderen.

10.00 uur: Inloop

10.30 uur: Welkom in het AMVB | Christopher De Keyser (AMVB)

11.00 uur: Expeditie erfgoed: co-waarderen met creatieve jongeren | Stephanie Lamaire (AMVB)

11.30 uur: Handen uit de mouwen: creatieve opdracht Laure D'hoe (Sint Lucas Academie Brussel)

12.30 uur: Veggie broodjeslunch

13.15 uur: Beluisteren van de audiogidsen die het AMVB met de jongeren ontwikkelde: wat is de meerwaarde van deze aanpak voor het documenteren van co-waarderen?

14.45 uur: En wat nu? Discussie in twee groepen over de vragen:

  • Hoe kunnen we de werkwijze van het AMVB herhalen voor andere doelgroepen?
  • Wat bewaar je nadien, en wie maakt die keuzes?

15.30 uur: Conclusies van de dag

Meer over het project

De tentoonstelling, die eind mei 2025 opent en tot eind augustus loopt, is het resultaat van een dynamisch en collectief proces waarbij de stemmen van de jongeren even belangrijk zijn als de archiefstukken zelf. De jongeren zijn niet alleen makers van kunst, maar ook curatoren van hun eigen verhaal. Door hun verschillende achtergronden en invalshoeken brengen ze een frisse, jeugdige blik op het verleden, waarbij erfgoed niet als vaststaand gegeven wordt gepresenteerd, maar als iets dat steeds opnieuw geïnterpreteerd en doorgegeven wordt.

Naast het maken van kunstwerken ontwerpen de jongeren ook de scenografie, schrijven ze begeleidende teksten en beheren ze de sociale media. Dit proces geeft hen de kans om erfgoed op een actieve manier te herwaarderen en zichtbaar te maken voor een breed publiek. Door het archief te benaderen als een bron van inspiratie en dialoog via audiomateriaal, maken ze het erfgoed opnieuw relevant, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun generatie en de stad Brussel. Zie voor meer informatie over het project de website van het AMVB.

Aanmelden

Aanmelden kan via het inschrijfformulier van FARO Vlaanderen.