Symposium Oral History 2024: 'Met elkaar'
- 30
Op vrijdag 15 november 2024 organiseert Het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” haar derde jaarlijkse symposium met als thema ‘Met elkaar’. Het symposium vindt plaats bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort en duurt van 10.00 tot 17.00 uur.
Op deze dag staat de vraag centraal wat de rol van verschillende partijen als communities, musea, wetenschappers, archieven en erfgoedinstellingen is bij het ontwikkelen en uitvoeren van oral history projecten. We onderzoeken vraagstukken van eigenaarschap en kijken welke drempels er zijn om oral history met elkaar te beoefenen en hoe we deze kunnen wegnemen.
Plenair
We beginnen de dag met een plenair gedeelte waarin drie boeiende sprekers het podium betreden. Domenica Ghidei Biidu, voorzitter van onze Stuurgroep en strategisch adviseur voor gelijkheid, inclusiviteit en diversiteit, zal ingaan op ‘De onzichtbare macht’, de vaak verborgen mechanismen van uitsluiting en de rol die oral history kan spelen als het gaat over inclusie, eigenaarschap en participatie. Jeftha Pattikawa, projectmanager diversiteit en inclusiviteit bij het Nationaal Archief, bespreekt de verschillen in werkwijze en benadering tussen gevestigde archieven, zoals het Nationaal Archief, en community archives. Vervolgens gaat initiatiefnemer van “Sprekende geschiedenis’, Saskia Moerbeek, dieper in op het begrip participatie en wat dit in de praktijk betekent.
Workshops
In het tweede deel van het symposium zijn er vijf interactieve workshops waarin we ‘met elkaar’ aan de slag gaan om de verschillende vraagstukken rond oral history en participatie te verkennen en verder handen en voeten te geven.
In workshop 1 gaat Domenica Ghidei Biidu (strategisch adviseur voor gelijkheid, inclusiviteit en diversiteit) samen met ons dieper in op mechanismen van uitsluiting. We onderzoeken onze eigen positie, rol en opdracht in het veld van erfgoed in relatie tot diversiteit en inclusie. Wat zijn de uitdagingen en wat kan oral history hierin betekenen?
Workshop 2, onder leiding van Eline Pollaert (PhD onderzoeker geschiedenis van handicap) en Susan Hogervorst (universitair docent Historische cultuur en didactiek van de geschiedenis), verkent het thema ‘positionaliteit’. Hierin wordt besproken hoe zowel de onderzoeker als de geïnterviewden zichzelf meenemen in elk oral history-onderzoek en wat dit betekent voor de praktijk.
In workshop 3 vertellen Rabab Hammoudi en Anniek Smit van het Red Star Line Museum over de ervaringen van hun museum met oral history, participatie en het omgaan met gevoelige verhalen.
Workshop 4 wordt verzorgd door Migiza Victoriashoop van het Stadsarchief Amsterdam, die ons meeneemt in haar zoektocht naar manieren om de betrokkenheid van diverse communities in Amsterdam bij het Stadsarchief te vergroten. Ze bespreekt de belangrijkste stappen in dit proces: wat ging goed, welke uitdagingen waren er, en wat kunnen we hiervan samen leren?
In workshop 5 delen verschillende kleinere regionale en lokale initiatieven hun ervaringen met oral history. Ze bespreken wat oral history voor hen betekent, waar ze graag ondersteuning in zouden willen krijgen, en welke praktische uitdagingen ze momenteel tegenkomen. Vindt je het leuk om jouw initiatief hiervoor aan te melden, stuur dan een mailtje naar info@sprekendegeschiedenis.nl
Het belang van oral history
Oral history is een vakgebied dat in de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een internationaal erkende vorm van geschiedschrijving. Omgang met de eigentijdse geschiedenis is ondenkbaar zonder verhalen over het verleden. Ook is oral history een manier om onbekende en verborgen verhalen naar boven te halen. Op deze wijze worden verhalen zichtbaar van groepen en gemeenschappen die weinig aan bod komen. Oral history draagt daarmee bij aan nieuwe perspectieven op de hedendaagse geschiedenis.
Voor wie?
Dit symposium is interessant voor onderwijs-, museum- en archiefmedewerkers, migrantengroepen, onderzoekers en studenten, historische verenigingen, individuele beoefenaars, professionals, vrijwilligers en iedereen die meer wil leren over oral history.
Het Knooppunt ‘Sprekende geschiedenis’
Het Knooppunt ‘Sprekende geschiedenis’ is een landelijk platform dat zich inzet om kennis en ervaring over oral history te delen. We werken actief samen met musea, archieven, kennisinstituten, universiteiten en ondersteunen gemeenschapsinitiatieven die het behoud en begrip van oral history bevorderen.
Aanmelden
Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van Sprekende Geschiedenis: Symposium Oral History 2024: ‘Met elkaar’ – inschrijving geopend! (sprekendegeschiedenis.nl)
We zien je graag op vrijdag 15 november in Amersfoort!
Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE).