Online bijeenkomst: Maatschappelijke diensttijd in erfgoed

10:00-12:00LocatieonlineCategorieBijeenkomst
  • 1401
  • 16
  • Wo 14 jun
    2023
  • 10:00-12:00
Voor iedereen

Veel jongeren tussen de 12 en 30 jaar willen graag een maatschappelijke diensttijd vervullen. Kan dat ook in de erfgoedsector? Wij denken van wel. Wij denken dat de erfgoedsector jongeren iets te bieden heeft en dat het voor de erfgoedsector zelf een kans is om in contact te komen met de belevingswereld van jongeren. Daarom willen we graag samen met (vrijwillige) erfgoedorganisaties verkennen wat een maatschappelijke diensttijd inhoudt en wat er voor nodig is.

Oproep en deelname

Jouw vragen en ervaringen staan centraal
Op woensdag 14 juni van 10.00 tot uiterlijk 12.00 organiseren we online een informatieve bijeenkomst. Die ochtend gaan we in op de achtergronden van de maatschappelijke diensttijd, de doelen en de organisatie en veel ruimte om vragen te stellen. Maar er is ook ruimte om eigen ervaringen te delen. Om het gesprek in te leiden leveren de volgende sprekers een bijdrage:

  • Yvonne Kruizinga van het Team Doe Mee met MDT verzorgt een algemene introductie over het idee achter Maatschappelijke Diensttijd en de manier waarop het in Nederland is georganiseerd.
  • Marloes de Mooij van Welzijnskwartier vertelt over haar ervaringen als bemiddelaar voor MDT-trajecten en begeleider van de jongeren. Volgens haar zijn erfgoedorganisaties een interessante partner.
  • Frank von Meijenfeldt begeleidde het project Vrijheid met jongeren uit de Haagse Schilderswijk die samen met o.a. vluchtelingen op zoek gingen naar de betekenis van het begrip vrijheid, er eigen filmpjes over leerden maken en een tentoonstelling realiseerden bij Beeld en Geluid.

De maatschappelijke Diensttijd is een initiatief van de Rijksoverheid. Zij wil jongeren tussen de 12 en 30 jaar de kans bieden om een bijdrage te leveren aan de samenleving, hun talenten te ontdekken, hun zelfvertrouwen en vaardigheden te vergroten en mensen met verschillende achtergronden te ontmoeten. Achterliggend doel is hun maatschappelijke betrokkenheid én hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Een maatschappelijke diensttijd duurt minimaal 80 uur en maximaal 6 maanden. Op de website https://organisaties.doemeemetmdt.nl/ kunnen jongeren kiezen uit honderden concrete projecten waar zij de handen uit de mouwen kunnen steken en tegelijkertijd iets kunnen leren.

Op dit moment hebben 60.000 jongeren al deel genomen aan een maatschappelijke diensttijd. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijst uit dat maar liefst een vijfde van alle jongeren graag een maatschappelijke diensttijd vervult of al meedoet. Bij het MDT-netwerk zijn 5.000 partnerorganisaties aangesloten die projecten kunnen aanbieden. Voor dit aanbod kunnen zij een beroep doen op een subsidie van de rijksoverheid.

Aanmelden

Graag zien we je bij de online bijeenkomst op 14 juni. Je kunt je aanmelden via de groene knop bovenaan het bericht. Zie je de knop niet? Registreer je dan eerst op het platform. Op het e-mailadres dat je gebruikt om te registreren ontvang je in aanloop van de bijeenkomst de deelnamelink . Wil je je liever pe rmail aanmelden, stuur dan een mailtje naar faro@cultureelerfgoed.nl.

Met groet, Faro-team RCE, Federatie Instandhouding Monumenten, Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen, Doe Mee met MDT en Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk.

Martien Vlieland aan het werk in het Smalspoor Museum Valkenburg (beeld: Welzijnskwartier)

Martien Vlieland aan het werk in het Smalspoor Museum Valkenburg (beeld: Welzijnskwartier).