Hoe kun je als erfgoedambtenaar inspelen op diversiteit?

  • jun 2022
  • 2
  • 1860
Meerstemmigheid
  • Lorna Cruickshanks
  • Marloes Stofferis

Boerenkool met halal worst… even voorstellen

De redactie van de Erfgoedstem ging op onderzoek uit naar culturele diversiteit in de gebouwde erfgoedsector.

Aan de hand van brieven namen reporters Mina en Alma de lezers mee in hun zoektocht. In de laatste blog blikken ze terug:

"Aan het begin van onze brievenreeks schreef ik je: de gebouwde erfgoedsector is nogal oud en wit. Ideeën over wat erfgoed is en wat het zou moeten zijn, worden denk ik nog vaak bepaald door een eenzijdige groep. Was ik juist? Tijdens de FMG-bijeenkomst merkte ik dat ik toch aardig in de goede richting zat. Ik was opgelucht om een paar ambtenaren van mijn eigen leeftijd te ontdekken. Het overgrote deel was oud en 99 procent was wit."

"Als je echt divers wil worden, zul je je daar als organisatie keihard voor moeten inzetten. Het gaat niet vanzelf...Echter, als je wél de tijd en het geld hebt, ga dan proactief op zoek naar je doelgroep, ga met ze in gesprek, betrek ze. Ze komen namelijk niet vanzelf. "

Heb jij goede voorbeelden om de gebouwde erfgoedsector inclusiever te maken?

Hieronder zijn de blogs te lezen:

Hoe kun je als erfgoedambtenaar inspelen op diversiteit? - De Erfgoedstem

Diversiteitsprojecten. Hoe máák je zin? - De Erfgoedstem

Diversiteit: niet weer dát woord - De Erfgoedstem

Reacties

2 reacties, meest recent: 22 september 2022
  • Wat een goed initiatief en leuk geschreven blogs! Komt er een vervolg? :)

    Waar ik nog meer over zou willen leren en lezen is hoe je bewustwording bij professionals en vrijwilligers van erfgoedinstellingen kunt vergroten over de positionering van hun eigen gemeenschap en culturele achtergrond (en dan met name de witte Nederlandse gemeenschap/achtergrond omdat deze vaak als een gegeven of als ‘neutraal’ wordt beschouwd), zodat er meer ruimte en begrip komt voor verschillende perspectieven. Op welke manier kunnen we witte mensen in de erfgoedsector stimuleren om effectiever gesprekken te hebben over racisme en dekolonisatie, en ervoor zorgen dat ze hier vaker hun verantwoordelijkheid in nemen? Ik heb nu het gevoel dat er vaak verwacht wordt dat betrokkenen met een ‘andere’ culturele achtergrond of donkerdere huidskleur het werk hier in doen of het gesprek hierover starten/leiden, en dat witte mensen (on)bewust achterover leunen. Hoe kun je deze culturele sensitiviteit en dit verantwoordelijkheidsgevoel in een overwegend witte sector structureel vergroten?

    Net als de erfgoedsector is de kunst- en cultuursector in Nederland op dit moment geen goede afspiegeling van de samenleving. Waar ik aan moet denken is een initiatief uit de Utrechtse cultuursector, PACT Utrecht. Het werd een aantal jaar geleden opgestart. Lokale organisaties kunnen in met verschillende mate van betrokkenheid met concrete tips en handvatten aan de slag om aan deze thema's te werken. Zo blijft het niet bij een geschreven beleidsstuk, maar is er daadwerkelijk in de praktijk verandering gaande. Zie: https://pactutrecht.nl/

    Marloes Stofferis
  • Aangepast op 22 september 2022

    Dank voor je reactie Marloes. Bewustwording en zelfreflectie op persoonlijk en organisatieniveau zijn zeker belangrijke onderdelen van dit thema. Dit vraagt tijd en soms lef. En ook geschikte tools die erfgoedprofessionals kunnen helpen.

    In het kader van het thema Werkwijzen en Methodieken hebben we al een aantal tools hiervoor geïdentificeerd, zoals de Handreiking voor Meerstemmigheid van Guinevere Ras, Check yourself: white privilege test van Museum Detox, en de poster van de erfgoedparticipatie-lab Participatie en Inclusie. Ken je andere? We vullen de inventarisatie graag aan!

    Jouw voorbeeld van PACT Utrecht is een heel mooi voorbeeld van de belangrijke uitwisseling van ervaringen en kennis wat nodig is voor het verder in de praktijk brengen van meerstemmigheid en inclusie. Dialoog en ongoing leren lijkt me ook belangrijk. Ik denk ook aan Musea Bekennen Kleur als voorbeeld. Het belang van een platform of knooppunt wordt opgenomen in de uitvoeringsagenda.

    Lorna Cruickshanks