Faro-initiatief "Proteha mi" is geselecteerd voor subsidie uit de Faro-regeling
- 23 dec
- Daudi Cijntje
- 33
Stichting BONAI, in samenwerking met archeologen Daudi Cijntje (Archol B.V.) en Maaike de Waal (Leiden University - Faculty of Archaeology en ARGEOgraph), is trots te melden dat het project “Proteha mi” is geselecteerd voor subsidie (117040 euro) vanuit het Faro-initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit project, ingediend op 6 september 2024, werd op 4 december 2024 niet alleen goedgekeurd, maar eindigde ook in de top 3 van alle initiatieven.
Het project “Proteha mi” zal tussen 2025 en 2027 worden uitgevoerd en heeft als doel het beschermen van Bonaire’s rijke culturele erfgoed, met een nadruk op de betrokkenheid en perspectieven van de lokale gemeenschap. Vorige week is het projectplan overhandigd aan de gedeputeerden Angelica Cecilia en Nina S. den Heyer (openbaar lichaam Bonaire (OLB). De eerste workshops zullen in juni/juli 2025 plaatsvinden.
𝗪𝗼𝗿𝗸𝘀𝗵𝗼𝗽𝘀 𝗲𝗻 𝗰𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝘆-𝗯𝗲𝘁𝗿𝗼𝗸𝗸𝗲𝗻𝗵𝗲𝗶𝗱
In het kader van het project zullen vier workshops worden georganiseerd, gericht op:
- 𝗔𝗿𝗰𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲: Verkenning van archeologische vindplaatsen, het huidige beleid en verhalen van voorouders. Deelnemers uit de gemeenschap worden aangemoedigd om belangrijke locaties en natuurgebieden aan te dragen voor verder onderzoek en wettelijke bescherming.
-𝗦𝘁𝗮𝗺𝗯𝗼𝗼𝗺𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸: Het in kaart brengen van familiestambomen, waarbij deelnemers worden opgeleid om later zelf stamboomcursussen te geven. Tijdens dit onderzoek kunnen nieuwe erfgoedlocaties worden geïdentificeerd. De eerste workshop over stamboomonderzoek wordt verzorgd door het CBG Centrum voor familiegeschiedenis, terwijl de tweede wordt gegeven door een lid van de gemeenschap die de eerste workshop heeft gevolgd.
De workshops zullen resulteren in de selectie van drie locaties waar niet-verstorende archeologische veldinspecties zullen plaatsvinden. Dit onderzoek richt zich op behoud in situ, zodat vindplaatsen intact blijven, en onderzoek met en door de gemeenschap.
𝗩𝗮𝗻 𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝗻𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴
De inzichten uit de workshops worden vastgelegd in een rapportage die zal worden ingediend bij het Openbaar Lichaam Bonaire en die beschikbaar zal worden gesteld voor de gemeenschap. Het project streeft ernaar meerdere locaties wettelijk te laten erkennen en beschermen als cultureel erfgoed.
Het project wordt afgesloten met een Caribbean Ancestry Club-evenement, waar de resultaten worden gepresenteerd, artiesten optreden en de gemeenschap de gelegenheid krijgt om nieuwe ideeën en projecten te delen.
Meer informatie over "Proteha mi" is te lezen op: https://lnkd.in/eX7Hnt2Z
Volg de Social Media van Archol, BONAI en Faculteit Archeologie van Universiteit Leiden voor updates. Updates over het project zullen ook hier op het Faro platform worden geplaatst. Meer (goed) nieuws in 2025!
Afb.1: orthofoto 3D-model petrogliefen Boca Onima (Daudi Cijntje).
Afb.2: overhandiging activiteitenplan "Proteha mi" door Lauriane Ammerlaan (BONAI) aan gedeputeerden Nina S. den Heyer en Angelica Cecilia (openbaar lichaam Bonaire (OLB).
Afb.3: "Proteha mi" in Boneriano.