Een toekomst voor het Caltex benzinestation in Withuis

  • 1 jun
  • Jeroen Overweel
  • 1
  • 126
Jeroen Overweel
Waarderen van erfgoed

Het Caltex benzinestation in Withuis was een begrip in Zuid-Limburg. Vóórdat de huidige A2 er lag was het de grensovergang richting Luik, met alle douane drukte die daarbij hoorde. Het benzinestation was de laatste voor de grens, en het zag er heel Amerikaans uit. Als om het internationalisme van de olie-industrie te demonstreren.
Ik schrijf in de verleden tijd, maar het station staat er nog steeds, weliswaar in verval en in onbruik. BOEi, een landelijke organisatie voor restauratie en herbestemming, heeft het op zich genomen het station weer een toekomst te geven. Niet alleen gebruikmakend van eigen deskundigheid, maar juist met de input van betrokkenen en belanghebbenden. Het uitgebreide participatietraject dat daarbij hoort is de reden dat het proces ondersteund wordt door het Faro programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De eerste publieke bijeenkomst op 29 mei in het gemeentehuis van Gemeente Eijsden-Margraten verliep bijzonder. De deelnemers werd gevraagd om hun beelden bij het benzinestation en de omgeving te beschrijven. Deze 'bestellingen' werden door liefst drie tekenaars omgezet in beelden en via een scanner weer groot uitgeprint. De deelnemers gaven vervolgens een uitleg bij de beelden. Dat werkte geweldig. De sfeer was al goed en werd alleen maar beter.
Zie de foto: toentertijd werd er veel gesmokkeld. Als je het niet te bont maakte werd door de douaniers veel oogluikend toegestaan. Maar een tiener die niet één, maar twee pakjes sigaretten over de grens bracht was nog wel eens doelwit van de grenswachten.

titel toegevoegd door opties
Withuis_grens.jpg 1 jun Jeroen Overweel

Trefwoorden