Slavernijverleden... verbinden en verzoenen

  • mei 2023
  • Ernst Daniel Nijboer
  • 1
  • 1480
Ernst Daniel Nijboer
Voor iedereen
  • Wytse Pyt de Jager

Johan Maurits van Nassau-Siegen

Als je niet weet waar je vandaan komt, weet je ook niet waar je naartoe gaat...

In het educatieve en interactieve onderwijsprogramma 'Historisch Geloept 2.0' leggen we een modern vergrootglas over ons geschiedenisboekje. We treden in koloniale voetsporen op zoek naar historische feiten en gebeurtenissen waarvan de gevolgen vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn in onze moderne samenleving.

Zoals het slavernijverleden en de impact voor de zwarte gemeenschap in het huidige Brazilie, die veelal als tweederangs burger worden beschouwd en behandeld. Onderzoeksjournalist en documentairemaker Ernst Daniel Nijboer speurt in het noord-oosten van het land naar Nederlandse erfgoed-sporen en hoe de huidige generatie terugkijkt op de Nederlandse koloniale periode (1630-1654).

De Nederlandse koloniale heerser... omarmt en geprezen of afgewezen en verworpen?

Nijboer stuit op een gepolariseerde zwarte bevolking in de Braziliaanse deelstaat Pernambuco waar de toenmalige WIC-afgezant Johan Maurits van Nassau-Siegen als gouverneur destijds de scepter zwaait . Als Held van het Nieuwe Holland wordt hij vandaag de dag nog steeds geprezen voor zijn daden. Zo introduceert de flamboyante Van Nassau de kunst en de wetenschap, vrijheid van godsdienst, en bouwt hij bruggen en kanalen in zijn "Mauricio Stad'.

In de straten van het huidige Recife galmen nog steeds de lofprijzingen; 'als onze Mauricio zou hebben doorgezet dan waren we beter afgeweest dan nu met onze huidige Portugese DNA. Maar zijn roem en eer heeft ook een keerzijde. Zo neemt hij de slavenhandel over van de Portugezen en onder zijn WIC-bewind worden honderdduizenden Afrikaanse slaven via Brazilie verscheept naar onder andere Suriname en het Caribisch gebied. Hij intensiveert de handel en verrijkt zich ondertussen over de ruggen van de zwarte 'ondermens' om zijn paleizen te bouwen en zijn excentrieke levensstijl te kunnen onderhouden.

Wankelend borstbeeld

Recht tegenover het gouverneursgebouw in Recife pronkt het standbeeld van Van Nassau. Deze hedendaagse heldenverering is voor de zwarte gemeenschap als een doorn in het oog. Opkomende bewegingen als Black Lives Matter klimmen op de barricades en de activisten dreigen het borstbeeld van zijn sokkel te lichten uit protest tegen het racisme en onderdrukking. Brazilie is verdeeld.

In de onderwijspakket EduPortal 'Historisch Geloept 2.0' maken jongeren 'spelenderwijs' kennis met de geschiedenis en worden met opdrachten actief aangezet tot het zoeken van sporen in het heden. Met verbinding en onderlinge uitwisseling van inzichten tussen Nederlandse en buitenlandse klassen biedt het leerproject een handvat voor het maatschappelijk debat in de klas en in het museum, en een leidraad tot verzoening met 'omstreden' vraagstukken uit het verleden.

Bekijk de trailer van de EduPortal Historisch Geloept 2.0

https://youtu.be/5v8cQZAWfxY

Bekijk de gehele documentaire:

https://youtu.be/_Xl5bOTV9oQ

Reacties

één reactie, 1 juni 2023