Foto: Laura Hompus
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Netwerk Digitaal Erfgoed hebben de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2025-2028 gelanceerd. Deze strategie richt zich nadrukkelijker op erfgoed uit het hele Koninkrijk en op immaterieel erfgoed, oral history en verhalen.
Samen aan de slag
De strategie luidt een nieuwe periode van samenwerking binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed in, vertelde Youssef Louakili tijdens een goed bezocht netwerkevenement in het TOBACCO Theater te Amsterdam. De directeur Media en Creatieve Industrie van het ministerie van OCW benadrukte de brede betrokkenheid: "Jullie: bibliothecarissen, archivarissen en museumwerkers, programmeurs en softwareleveranciers, trainers en digitaal-erfgoed-coaches, historici en computerwetenschappers, professionals en vrijwilligers. En wij: beleidsmakers. Want dit doen we samen."
10-jarig jubileum
De strategie markeert ook het eerste decennium, lichtte Louakili toe. "We vieren een jubileum: de tiende verjaardag van wat een zeer succesvolle samenwerking is gebleken. Onze ambitie is enorm: het verbinden van erfgoedinformatie die wij en de generaties vóór ons in de loop van vele jaren hebben verzameld."
Nieuwe accenten en Faro
De strategie en netwerkagenda bepalen de koers voor 2025-2028. De basis, het delen van erfgoedinformatie vanuit de bron, blijft centraal staan. Verder komt er nadrukkelijker aandacht voor erfgoed uit het hele Koninkrijk en voor niet-fysiek erfgoed, zoals immaterieel erfgoed, oral history en verhalen.
In lijn met de Uitvoeringsagenda Faro krijgen erfgoed van gemeenschappen en de maatschappelijke en verbindende waarde van erfgoed meer nadruk. De strategie zet ook in op betere vindbaarheid en bruikbaarheid van digitaal erfgoed, en op allerlei facetten van duurzaamheid: van het voorkomen van dubbel werk in het netwerk en efficiënte inzet van beschikbare middelen tot ecologisch verantwoord werken.