Maatschappelijke Diensttijd in het erfgoed

  • 23 apr
  • Faro-team
  • 2
  • 164
Faro-team
Prikbord 2024
  • Anton Cruysheer
  • Machteld Linssen
  • Evelien Masselink

Dit is een initiatief van: Erfgoedhuis Zuid-Holland en Erfgoed Gelderland
Contactpersoon: Evelien Masselink, masselink@erfgoedhuis-zh.nl

De afgelopen jaren hebben 100.000 jongeren meegedaan aan een maatschappelijke diensttijd. Het is een kans voor jongeren om in een aantal weken of maanden hun talenten te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en iets te doen voor de samenleving. Ze organiseren bijvoorbeeld sportactiviteiten in de buurt of gaan samen met eenzame ouderen op pad. Gek genoeg zijn er tot nu toe nauwelijks erfgoedactiviteiten. Daar willen we verandering in brengen. Want wij komen als erfgoedsector juist graag in contact met jongeren!

De provinciale Erfgoedhuizen in Nederland kunnen als schakel optreden in de samenwerking tussen jongeren die via een MDT-programma (Maatschappelijke Diensttijd) een aantal uren bij een erfgoedorganisatie willen meedoen. Denk aan middelgrote en kleinere musea, maar ook aan ander erfgoed, zoals molens, bunkers, landgoederen etc.

De jongeren gun je een goede tijd bij zo'n erfgoedinstelling: aandacht voor hun interesse en ontwikkelbehoefte, als ook werken aan sociale vaardigheden.

De erfgoedinstelling gun je tegelijkertijd een leuke samenwerking met een of meerdere jongeren, waar naast begeleiding ook wat terugkomt in werk dat door jongeren wordt verricht en het jongerenperspectief dat zij bieden.

Daartoe is een soort van 'matchmaking' vooraf essentieel: de kleinere erfgoedinstellingen hebben zelf een beperkt aantal uren beschikbaar, de post HR of P&O is meestal bij een vrijwilliger belegd, en daarom is het belangrijk dat vooraf goed overleg is over wat een MDT-jongere kan/wil doen en waar een erfgoedinstelling goed bij kan/wil helpen. Alleen dan wordt zo'n MDT-traject succesvol, omdat aan de voorkant even meegekeken wordt. Erfgoedhuis Zuid-Holland en Erfgoed Gelderland starten een pilot met zo'n meedenksessie aan de voorkant, zodat iedereen op volle waarde bevraagd en ingezet wordt.

Aan de hand van de pilot komt er vervolgens een tips-trucs-do's-dont's-lijstje. Dat wordt verder onder de collega-erfgoedhuizen en onder de erfgoedinstellingen die graag met jongeren willen samenwerken verspreid.

Reacties

2 reacties, meest recent: 20 mei
  • Het is toch wat. Wie bedenkt nou dat wij als erfgoedsector eindelijk MDT ontdekken en dat PVV, VVD, NSC en BBB bedenken dat ze het af willen schaffen. Pagina 7 van de Budgettaire bijlage hoofdlijnenakkoord. Natuurlijk is nog niks in beton gegoten, maar het geeft wel te denken. Het leek een fantastische kans om op een bijzondere manier met jongeren in contact te komen, hen iets mee te geven en ook van hen te leren. Kunnen we die gedachte vasthouden en iets anders bedenken?

    Machteld Linssen