- Samenleving meer betrekken bij Malta-archeologie
- Publieksbereik en burgerparticipatie als basisvoorziening inrichten
- Lerend vermogen organiseren
In alle gesprekken over Faro in de archeologie zijn dit drie terugkerende ambities. Lees ook de toelichting hieronder, of de notitie voor het Groot Reuvensoverleg 🙄Tussentijds reisverslag Op weg naar Faro. Laat weten wat je ervan vindt!
Ad 1: Samenleving meer betrekken bij Malta-archeologie
Het Faro-gedachtegoed raakt een gevoelige snaar bij veel (vrijwillige) archeologen. Zij willen de samenleving graag meer betrekken bij bescherming, beheer en onderzoek van archeologische terreinen. Malta is immers de ‘achtertuin’ van de inwoners van een wijk of dorp. Dicht op hún leefwereld. Maar Malta staat ook onder druk: het moet snel en voor weinig. Dus over het hoe van deze ambitie moet het gesprek nog wel verder gevoerd worden.
Ad 2: Publieksbereik en burgerparticipatie als basisvoorziening inrichten
Publieksbereik en burgerparticipatie moeten ook naast de Malta-archeologie een serieuze plek in het bestel krijgen. Het Verdrag van Valletta pleit voor publieksvoorlichting om het draagvlak voor archeologie te vergroten. In het Faro-denken gaat het vooral om activiteiten samen met en dóór burgers. In dit verband wordt ook wel gesproken over “slow archaeology”, “gemeenschapsarcheologie” en “vraaggestuurde archeologie”. De interesses en vragen van gemeenschappen staan centraal en de archeoloog heeft een ondersteunende rol. Dat kan ook iets zijn dat lokaal leeft, zoals de archeologie van een vuilnisbelt of van een vergeten veldslag. Daarnaast kunnen relaties worden gelegd met maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld door archeologische kennis in te zetten voor een dialoog over de inclusieve samenleving. Of door een leer- en werkomgeving te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Faro ligt in het verlengde van de missie van UNESCO-Werelderfgoed om het erfgoed te laten bijdragen aan het welzijn van mensen en wederzijds begrip tussen mensen en volkeren.
Ad 3: Lerend vermogen organiseren
Omdat het om relatief nieuwe praktijken gaat, kunnen archeologen veel van elkaar leren. Het is daarom belangrijk om de Faro-praktijk in wording te bestuderen en te onderbouwen met een visie, argumenten en methodieken. Maar ook om ervaringen en best practices met elkaar te delen.
Reacties
fghjklolkjhgfdfghjk
eens! of niet...