Over lokalisme, liefdewerk en lonkend perspectief; Verkenning naar participatie en burgerinitiatief in de Nederlandse archeologie. H. van Londen e.a. (2021)
- mrt 2022
- Machteld Linssen
- ·
- Aangepast mrt 2022
- 1
- 6130
In 2020 en 2021 is een eerste verkenning uitgevoerd naar de betekenis van Faro voor de archeologie. Naar de raakvlakken, maar de ook de verschillen met het Verdrag van Valletta. Naar de doelen en kenmerken van participatieve projecten in de archeologie, en naar de ervaren opbrengsten en knelpunten. Nieuwsgierig? Download hier het rapport Over lokalisme, liefdewerk en lonkend perspectief. Verkenning naar participatie en burgerinitiatief in de Nederlandse archeologie. De verkenning is uitgevoerd door Heleen van Londen (UvA), Monique van den Dries (Leiden Universiteit) en Stella Landskroon (Landskroon Archeologie).
In het rapport worden zeven behoeftes voor het voetlicht gebracht die voortkomen uit de ontluikende participatiepraktijk:
- Ontwikkel een visie op de maatschappelijke waarde van de archeologie. Vertaal deze naar wet- en regelgeving. De evaluatie van de Erfgoedwet levert hiervoor momentum.
- Maak onderscheid tussen doel en middel. Wees bij de uitvoering transparant over ‘het waarom’ van participatie.
- Laat als sector je doelen aansluiten op behoeften in de samenleving.
- Maak participatie duurzaam. Zet als overheid in op structurele financiering van deze nieuwe praktijk. Zie participatie als basisvoorziening.
- Lever argumentatie om financiering van participatieprojecten te onderbouwen: investeer in methode-ontwikkeling van evaluatie.
- Bevorder als sector specifieke kennis en vaardigheden. Investeer in het bouwen van capaciteit in de samenleving én de archeologische sector. Kijk daarbij ook over de grens.
- Leer van anderen. Reflecteer op de overeenkomsten met het domein van natuur en biodiversiteit (leefomgeving) en de musea.