'Erfgoed Gezocht' wint Europese erfgoedprijs

Gearchiveerd
  • feb 2023
  • Machteld Linssen
  • 194
Machteld Linssen
Info | Nieuws
Het citizen science project 'Erfgoed Gezocht' is beloond met de European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022 in de categorie ‘wetenschap’. 'Erfgoed Gezocht heeft aangetoond dat burgers een actieve rol kunnen spelen bij de bescherming van cultureel erfgoed door kennis te creëren, en dat hierdoor duurzame relaties op lange termijn kunnen worden opgebouwd met vakmensen en de bredere gemeenschap', aldus de jury van de Awards.

Duizenden deelnemers

Binnen het project kan iedereen bijdragen aan het in kaart brengen van archeologische resten op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Duizenden deelnemers speurden op hoogtekaarten naar nog onbekende archeologische resten van grafheuvels, prehistorische akkercomplexen, plekken waar houtskool werd geproduceerd en karrensporen. In totaal werkten er ruim 6500 mensen mee aan het project. Er werden duizenden mogelijke nieuwe sporen gevonden. Een eerste steekproef onder eerste selectie van 300 mogelijke grafheuvels toonde aan dat 80 daarvan echte, nog onontdekte grafheuvels zijn. Dit leidt tot de voorzichtige schatting dat er wel eens dubbel zoveel grafheuvels kunnen zijn als tot nu toe aangenomen.

Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden, Faculteit der Archeologie namen het eerste initiatief voor een project op de Veluwe. Dat leidde tot verschillende vervolgprojecten, zoals Erfgoed Gezocht op de Utrechtse Heuvelrug in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht, Erfgoed Gezocht Junior, een variant voor 8 tot 14-jarigen ontwikkeld in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en veldonderzoek door Erfgoed Gezocht vrijwilligers en studenten archeologie van de Universiteit Leiden om de gevonden grafheuvels te controleren (mogelijk gemaakt door het Cultuur- en Erfgoedpact Noord Veluwe en het Fonds voor Cultuurparticipatie).

Ontmoeting met mede-speurders

Op 26 januari werden de resultaten feestelijk gepresenteerd en kreeg het project de prestigieuze European Heritage/Europa Nostra Award 2022 uitgereikt uit handen van Europa Nostra secretaris-generaal mevr. Sneska Quaedvlieg-Mihailovic en adjunct-hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging van de Europese Commissie, mevr. Klasja van de Ridder. Omdat de meesten elkaar vooral kennen als een online gebruikersnaam of gehuld in een regenpak, was het voor veel vrijwilligers bovendien een welkome ontmoeting met hun mede-speurders.

De burger aan de beurt tijdens feestelijke presentatie Erfgoed Gezocht - Erfgoed Gelderland

https://erfgoedgelderland.nl/de-burger-aan-de-b...

Op donderdag 26 januari was de burger aan de beurt. Vrijwilligers van het project Erfgoed Gezocht...