Samenvatting
Wat willen we bereiken? De FIM (Federatie Instandhouding Monumenten) is de onafhankelijke collectieve belangenorganisatie namens de particuliere erfgoedorganisaties in Nederland. We zetten ons dagelijks in om de waarden van onze leefomgeving, taal en tradities te behouden. Iets wat ‘iedereen’ raakt. Maar wat vinden Nederlandse burgers nou echt? Al dan niet onbewust? Dit zouden wij graag meetbaar maken: de maatschappij vragen waar zij waarde aan toekennen in relatie tot actuele (en soms ook urgente) opgaven. Hoe doen we dat? Middels een burgerberaad worden bouwstenen verkregen voor visie op, strategie over en beleid voor onderwerpen en vraagstukken waar de maatschappij het over heeft. Een burgerberaad past daarom ook in lijn met de nieuwe Omgevingswet en Participatiewet, die van alles eisen van gemeenten en initiatiefnemers op het gebied van participatie en dialoog, maar ook alles vormvrij houden. Het FIM Burgerberaad zal dan ook concreet helpen om die participatie of het Uitdaagrecht verder te brengen dan alleen een papieren tijger. Om de dialoog tussen overheid en samenleving, maar vooral ook in de samenleving onderling vooruit te brengen. Ons initiatief zet in op het inrichten van het proces van een burgerberaad, het ontwikkelen van een mediaplatform om dit uit te voeren en het organiseren van het daadwerkelijke open gesprek middels een drietal bijeenkomsten. Dit gekoppeld aan een duidelijke en specifieke vraag behorend bij misschien wel de grootste ruimtelijke opgave van dit moment: de woningbouwopgave. Een burgerberaad, en de input die we daaruit ophalen, helpt ons niet alleen belangen beter (en beter onderbouwd) te behartigen. Deze input helpt ook het verhaal van erfgoed in ons land beter te vertellen. |
Burgerperspectief bij beleidsvorming
Vraagstelling
Hoe kun je met een burgerforum bouwstenen opleveren voor een erfgoedvisie en erfgoedbeleid – lokaal, regionaal en landelijk?
Oplossing
We zoeken naar een manier om bouwstenen voor een erfgoedvisie en erfgoedbeleid te krijgen voor vraagstukken waar mensen in onze samenleving het over hebben.
Strategie
Een beperkt burgerforum over erfgoed past bij Faro:
- Erfgoed leent zich voor een dialoog over waarden, welzijn en brede welvaart.
- Het Faro-verdrag leent zich voor de uitwisseling van waarden en perspectieven tussen burgers en beroepskrachten, erfgoedeigenaren en erfgoedorganisaties.
Voorstel voor plan van aanpak
De FIM stelt de volgende stappen voor:
- Behoeftepeiling bij overheid en erfgoedwereld – leefwereld en systeemwereld
- Plan van aanpak voorleggen aan Faro-groep werkbijeenkomsten
- Projectvoorstel verder uitwerken m.b.v. 10 basisprincipes voor deliberatieve besluitvorming van de OESO
- Opstellen begroting
- Invullen participatiecanvas – wie betrekken we en hoe doen we dat
- Organiseren beperkt burgerforum m.b.v. handleiding ‘En nu is het aan ons’
- Resultaten burgerforum uitwerken tot burgeradvies
- Burgeradvies over erfgoedvisie en erfgoedbeleid voorleggen aan erfgoedwereld en overheden: lokaal, regionaal en landelijk