Samen werken aan het actualiseren van de waarderingsmethodiek voor jonge (rijks)monumenten
Samenvatting No.: 240004 Thema: Waarderen Titel: Samenwerken aan het verrijken van het waarderingsproc...
Samenvatting
Wat willen we bereiken? Het Verdrag van Faro benadrukt het belang van het idee van gemeenschappelijk Europees erfgoed, om te laten zien dat er ondanks verschillen ook overeenkomsten zijn. Erfgoed kan verbinden, net zoals sport en muziek dat kunnen doen. Daarvoor zetten wij de molens van Europa in. Samen met Europese partnerorganisaties willen we het bewustzijn vergroten dat molens in heel Europa te vinden zijn, willen we de gemeenschappen rond molens verbreden en de verbinding tussen al deze molenvrienden in de verschillende Europese landen versterken. Waar in bestaande netwerken de focus vooral op molentechnische waarden ligt, willen we met dit project de blik verbreden naar andere culturele en maatschappelijke waarden. Hoe doen we dat? We gaan molenbezoek stimuleren met nieuwe wandel-, fiets- of autoroutes en het toevoegen van nieuwe landen aan de (vernieuwde) website viamolina.eu. We gaan het draagvlak voor molens zichtbaar maken door bezoekers ervaringen te laten delen met behulp van digitale middelen. We gaan kennis vergroten door molenbezoekers actief te betrekken bij het verkennen, ophalen en delen van lokale gebruiken, bijzondere gebeurtenissen en verhalen over molens. We delen verhalen en foto’s via de website en digitale nieuwsbrieven. Ten slotte organiseren we een internationale bijeenkomst om kennis en ervaringen uit te wisselen, en zo erfgoedbeoefenaars en publiek bijeen te brengen. |
Het Verdrag van Faro – en ook de Raad van Europa – vindt het belangrijk dat het idee van gemeenschappelijk Europees erfgoed wordt uitgedragen om te laten zien dat er ondanks alle nationale verschillen ook overeenkomsten zijn. Erfgoed kan verbinden, net zoals sport en muziek dat kunnen doen. Daarvoor willen wij de molens van Europa inzetten. Iedereen houdt van molens! Molens spreken tot de verbeelding. Ze vertellen de verhalen van de geschiedenis, van de omgeving, van de molenaar, van de techniek en zoveel meer.
De Hollandsche Molen wil samen met haar partnerorganisaties in Europa (Denemarken, Duitsland, Engeland, België en meer) het bewustzijn vergroten dat molens in heel Europa te vinden zijn, de gemeenschappen rond molens verbreden en de verbinding tussen al deze erfgoedbeoefenaars in de verschillende Europese landen versterken. Dit is van groot belang om molens in Europa op de lange termijn te behouden. Het project versterkt het draagvlak voor molens, welke nu vanzelfsprekend lijkt.
We vertrekken daarbij niet vanaf nul. In Nederland en ook internationaal zijn er al gemeenschappen van molenaars en vrijwilligers. Om niet delen zij hun kennis over het gaande en staande werk van de molens. Deze betrokkenheid is van oudsher al grensoverschrijdend. Molenonderdelen werden vroeger verkocht aan andere molens en ambachtslieden (waaronder molenmakers) boden hun diensten aan ver buiten de grenzen. De focus binnen de bestaande netwerken ligt nu vooral bij de molentechnische waarden. Maar om het idee van gemeenschappelijk Europees erfgoed bij meer mensen te laten landen, zijn ook andere waarden van belang.
Alle molens in Europa kunnen we zien als een grote collectie. Iedere molen is uniek en onderscheidt zich van andere molens. Op zoek naar de overeenkomsten en de unieke kenmerken kunnen we naar 4 typen waarden kijken:
Door de molen te zien door de bril van deze waarden, kunnen veel meer typen belangstellenden worden betrokken bij de molen. Dus niet alleen de molenaar die het ambacht uitoefent, maar ook de historicus die zich verdiept in de lokale en streekgeschiedenis.
We willen veel meer mensen kennis laten maken met de molen en het gevoel van verbinding creëren. Ieder land in Europa heeft molens en deze molens zijn met elkaar verbonden omdat zij diverse waarden delen.
Het doel van het project Europese Molenvrienden is dus om molenbezoek te stimuleren, draagvlak voor molens in heel Europa zichtbaar te maken en de kennis over molens te vergroten. Zo verbinden we de erfgoedbeoefenaars met het publiek en verbinden we hen ook buiten de eigen landsgrenzen. En dragen we daarmee bij aan internationale dialoog en samenwerking.
Sinds 2018 worden al dergelijke bijeenkomsten online georganiseerd en hebben erfgoedbeoefenaars elkaar ontmoet en kennis en ervaringen uitgewisseld. Nu is het doel om te komen tot een fysieke bijeenkomst waar ook het publiek welkom is.
Dit molenfestival willen we koppelen aan een Nationale Molendag (datum afhankelijk van het land welke dit organiseert). Zo komen erfgoedbeoefenaars en publiek direct met elkaar in gesprek.
Hoe inspirerend een fysieke bijeenkomst kan zijn, laat het TIMS-netwerk zien. TIMS is de The International Molinological Society. Elk jaar komen de leden samen in een ander Europees land om kennis over molens uit te wisselen. Met dit project Europese Molenvrienden willen we de uitwisseling verbreden tot ook andere erfgoedbeoefenaars.
De basis voor het project Europese Molenvrienden is gelegd in de projecten Via Molina en The Craft of the Miller Network. Ook bestaat het TIMS netwerk al. Met het project Europese molenvrienden bieden we een activiteit welke aansluit bij de doelen van alle drie netwerken. Dit is een goed uitgangspunt voor het slagen van dit project Europese Molenvrienden.
We gaan op dit moment uit van een begroting rond de 35.000 euro voor 2025. De looptijd van het project is twee jaar. Voor het tweede jaar is een lager budget voldoende. Na het tweede jaar moet het project zelfstandig door kunnen gaan.
Concretere uitwerking, doelen en wijze van monitoring en evaluatie volgt in een volgende versie.
Foto 1: Koren op de molen, veel muziek op en over de molen vindt plaats bij vele molens.
Foto 2: In molen De Lelie in Puttershoek hebben in de Tweede Wereldoorlog onderduikers een onderkomen gevonden.
Foto 3: Gedurende zijn lange verblijf in Brabant bleek Van Gogh met name erg gecharmeerd van watermolens. Velen zijn nu nog te bezoeken via de Van Gogh Fiets- of Wandelroutes.
Reacties
Mijn suggestie is om collectieve aansluiting te vinden bij de European Route of Industrial Heritage, https://www.erih.net/, waar al verschillende molens en molencomplexen in Europa bij zijn aangesloten. Het ontwikkelen van een Europese thematische route onder de vlag van ERIH biedt allerlei kansen en maakt de doelen en stuk kansrijker! Tip!
Goed om internationaal kennis uit te wisselen over ambacht en onderhoud!
Ik ben ook heel benieuwd wat de verschillende rollen zijn van vrijwilligers in de verschillende landen.