"Oral history voor iedereen" - wie doet mee?
Vanuit het Knooppunt Oral History "Sprekende geschiedenis" willen we het initiatief nemen om op allerl...
De AWN Nederlandse Archeologievereniging heeft een lange geschiedenis aan archeologisch veldwerk door vrijwilligers, met name in de periode vóór het Verdrag van Malta (1992). Nu deze vrijwilligers op leeftijd raken, dreigen hun ervaringen en kennis verloren te gaan en raken private archeologische collecties mogelijk verweesd. De AWN wil het initiatief nemen om de oudere vrijwilligers door studenten van o.a. Universiteit Leiden, de Reinwardt Academie en Saxion te laten interviewen over hun ervaringen in de archeologie en hun ideeën voor de toekomst. Op basis van de verhalen die verteld worden, willen we een aantal vervolgactiviteiten ontplooien. We willen o.a. de verhalen van de vrijwilligers voor iedereen toegankelijk maken. En we willen in gesprek met de studenten: hoe kijken zij naar vrijwilligers en participatie in hun toekomstige werkpraktijk? Ook willen we een visie ontwikkelen op de toekomst van particuliere archeologische collecties. Een voorbeeld is de Hoogovens-collectie die door vrijwilligers in 60 jaar tijd is opgebouwd en nu wordt overgedragen aan Huis van Hilde. Dit sluit ook aan bij de groeiende aandacht voor particuliere collecties en hun eigenaren naar aanleiding van het advies van de Commissie Buma.
Met het initiatief willen we vier doelen bereiken:
We gaan nog dit jaar een eerste pilot draaien met studenten van Universiteit Leiden. In 2024 willen we het project opschalen met inzet van Faro-middelen. We zullen daarvoor binnenkort een uitgewerkt projectplan indienen.
Hetty Laverman
Namens het Landelijk bestuur AWN, Nederlandse Archeologievereniging
Reacties
Mooi initiatief!
Ik ben benieuwd naar de resultaten van de pilot. Komt daar een verslag van beschikbaar na afloop? Ik zou graag kijken of we iets dergelijks in aangepast vorm op Curaçao zouden kunnen doen.
Prachtig initiatief! En ik zou graag weten of er bij de selectie van te interviewen vrijwilligers op zal worden gelet om vrijwilligers uit alle provincies, ook Flevoland !, uit te nodigen, want die hebben volgens mij heel veel te vertellen. Ze hebben hun honk @Batavialand en jullie mogen mij en de collega's daar altijd over bevragen.
Mooi initiatief. Hopelijk kan via dit process (en het protocol meer specifiek) ook aandacht gevraagd worden voor de conditie en mogelijk nodig zijnde behandelingen ter conservering van dergelijke collecties.
Dank voor jullie opmerkingen. Als Knooppunt Oral History 'Sprekende geschiedenis' werken we samen met de AWN aan dit project. We zullen jullie opmerkingen zeker ter harte nemen.
Nog een idee om mee te nemen in het project:
PS: Ik ben heel benieuwd naar de (globale) omvang en aard van deze verweesde collecties en wat de potentie is van kenniswinst (na goede registratie en onderzoek), publieksbereik, educatie, verhalen en herinneringen, etc. Ter info nog deze problematiek van (schatvondst)collecties: https://www.academia.edu/44372088/_2020_Oh_nee_een_schat_Praktijk_problemen_en_oplossingen_rondom_schatvondsten.
Dank voor de positieve reacties, vragen en suggesties. We nemen ze allemaal mee, zoals Saskia ook al eerder schreef. De fasering van de 4 stappen id van belang.
In Oral History staan de ervaringen van mensen en aandacht daarvoor voorop.
En ja, iedereen door heel het land die tot de doelgroep behoord is welkom.
De uitnodiging is in eerste instantie gegaan via de 24 afdelingen van AWN, Nederlandse Archeologievereniging (zie
www.awn-archeologie.nl/afdelingen
maar staat zeker ook open voor aanmeldingen via andere kanalen. Dus meldt aan als je vindt dat een bepaalde vrijwilliger in aanmerking zou willen komen.
We zijn al bezig met een vervolg op poten te zetten. De pilot dient om te kijken of een en ander gaat werken. Een verslag daarvan hoort er dan ook zeker bij.