Beargumenteer je keuze

 • 18 sep
 • 11
 • 130
Jouw mening telt!

Licht hier je ingevulde keuze toe m.b.t. Betrokkenheid erfgoedgemeenschappen bij Mobiel Erfgoed. Vooral jouw argumenten zijn belangrijk voor de besluitvorming. Lees hier ook de reacties van anderen.

Terug naar de pagina met alle Faro-projectplannen

Reacties

11 reacties, meest recent: 17 oktober
 • Om Mobiel Erfgoed passend te ondersteunen en beleid hierop te formuleren is er toegankelijk inzicht nodig in wat er is. Waaruit bestaat de totale collectie? Wat zijn de kernmerken van de erfgoedstukken? Wat zijn criteria voor authenticiteit? Digitale ontwikkelingen zijn onontbeerlijk.

 • Ook binnen de mobiele erfgoedwereld is veel informatie en zijn er interessante story's die nu nog liggen te verstoffen in een la of alleen in het geheugen van mensen leven.
  Het openstellen van het register voor dit soort "zachte" gegevens zal een waardevolle aanvulling zijn en ook de beleving van nu met mobiel erfgoed kunnen vergroten.

 • Meten is weten . Het onderzoek kan belangrijke informatie opleveren die een bijdrage kan leveren in het versterken van de publiekswaardering en het behoud van het mobiele erfgoed voor de samenleving

 • Ik werd enthousiast toen ik las dat we meer gaan inzetten op digitale registers en digitale ontsluiting van het mobiele erfgoed. Past helemaal in deze tijd (en past bij de visie van onze stichting) (Stichting Historisch Brandweermaterieel)

 • Belangrijk is het om vast te stellen wat nu mobiel rijdend erfgoed is . Voor bijvoorbeeld toegang tot milieuzones , evenementen , en fiscale redenen. Ook voor latere generaties is het belangrijk om dit erfgoed te bewaren en vast te leggen, het is een belangrijk deel van onze industriele revolutie. En hoe kun je vernieuwen als je niet weet waar je vandaan komt. Ontwikkelingen als elektrisch en hybride voertuigen zijn ontstaan rond 1900 , dus er is niks nieuws onder de zon. Maar we kunnen er wel van leren.

 • Het is van belang om het mobiel erfgoed goed te registeren om het ook voor toekomstige generaties zichtbaar te kunnen laten blijven (voor beleidsmakers: geen belemmeringen voor erfgoedwaardig gebruik) en daarmee de maatschappelijke waarde te tonen.

 • Het behouden van oldtimers als belangrijk mobiel erfgoed is van groot maatschappelijk en cultureel belang. Hier zijn enkele redenen waarom het behoud van oldtimers van essentieel belang is:

  1. Historisch en cultureel erfgoed: Oldtimers vertegenwoordigen een belangrijk deel van onze geschiedenis en cultuur op het gebied van mobiliteit en technologie. Ze zijn getuigen van de ontwikkeling van de auto-industrie en de maatschappelijke veranderingen die daarmee gepaard gingen. Het behoud van deze voertuigen is essentieel om ons erfgoed te bewaren en te begrijpen hoe onze samenleving is geƫvolueerd.

  2. Technologische evolutie: Oldtimers laten zien hoe technologie zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Het vergelijken van oude voertuigen met moderne auto's biedt inzicht in de vooruitgang op het gebied van veiligheid, efficiƫntie en milieuvriendelijkheid. Het behouden van oldtimers stelt ons in staat om de technologische evolutie van de automobielindustrie te traceren en te waarderen.

  3. Educatieve waarde: Oldtimers dienen als waardevolle educatieve hulpmiddelen. Ze stellen mensen in staat om de mechanica en techniek achter deze voertuigen te begrijpen. Dit kan helpen bij het stimuleren van interesse in wetenschap, techniek en technologie bij jongere generaties. Het behoud van oldtimers biedt dus educatieve kansen voor huidige en toekomstige generaties.

  4. Cultureel evenementen en gemeenschap: Oldtimerspuzzelritten, autoshows en bijeenkomsten brengen gemeenschappen bij elkaar. Deze evenementen versterken de sociale banden en zorgen voor een gevoel van gemeenschap. Ze bieden eigenaren de kans om hun passie te delen en anderen te inspireren. Daarnaast trekken ze vaak een breed publiek aan dat kan genieten van de schoonheid en de geschiedenis van deze voertuigen.

  5. Emotionele waarde: Voor veel eigenaren van oldtimers is hun voertuig meer dan alleen een stuk metaal op wielen. Het is een bron van trots, nostalgie en vreugde. Het behouden van deze voertuigen stelt eigenaren in staat om deze emotionele band te behouden en te delen met anderen. Het publiek kan ook genieten van de nostalgische gevoelens die oldtimers oproepen.

  6. Toerisme en economie: Oldtimers kunnen een stimulans zijn voor toerisme en economische activiteit in bepaalde regio's. Toeristen bezoeken vaak autoshows en musea met oldtimers, wat bijdraagt aan de lokale economie. Het behoud van oldtimers kan dus een positieve invloed hebben op de economische ontwikkeling en het toerisme in een gebied.

  Kortom, oldtimers vertegenwoordigen veel meer dan alleen auto's uit het verleden. Ze zijn levende stukken geschiedenis en cultureel erfgoed die waarde toevoegen aan onze samenleving op vele manieren. Het behoud van oldtimers is essentieel om deze rijke erfenis door te geven aan toekomstige generaties en om het plezier, de educatie en de gemeenschapsbanden die ze bieden te koesteren.

 • Het is van het grootste belang om het grote publiek met het mobiele erfgoed in aanraking te laten komen. Er zijn ons land zo'n 200 musea waar het mobiele erfgoed is te bezichtigen, maar om het rijdend, varend of vliegend te ervaren maakt het mobiele erfgoed uniek. Alleen dan kunnen mogelijk vooroordelen over bv luchtkwaliteit en dergelijke worden weggenomen.

 • Vandepas, Patrick :

  Eens met Ben Boortman:

  Ook binnen de mobiele erfgoedwereld is veel informatie en zijn er interessante story's die nu nog liggen te verstoffen in een la of alleen in het geheugen van mensen leven.
  Het openstellen van het register voor dit soort "zachte" gegevens zal een waardevolle aanvulling zijn en ook de beleving van nu met mobiel erfgoed kunnen vergroten.

  en

  Emotionele waarde: Voor veel eigenaren van oldtimers is hun voertuig meer dan alleen een stuk metaal op wielen. Het is een bron van trots, nostalgie en vreugde. Het behouden van deze voertuigen stelt eigenaren in staat om deze emotionele band te behouden en te delen met anderen. Het publiek kan ook genieten van de nostalgische gevoelens die oldtimers oproepen.

 • Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zo vaak mogelijk en op zoveel mogelijk plaatsen en bij verschillende gelegenheden in aanraking komen met enthousiastelingen voor mobiel erfgoed. Het gaat om de mentale en om de fysieke mogelijkheid om 'in aanraking' te komen. Beleving.

 • Erfgoed is een publiek domein.

  Eigenaren mogen er hooguit een tijd met zorg oppassen. Zij mogen/moeten hierin gesteund worden. Zodat achtergronden en geschiedenis begrijpelijk worden voor de volgende generaties.